Общинските съветници от Коалиция „Алтернативата на гражданите” Добрин Драгнев и Владимир Чучумишев връчиха грамоти и награди на всички деца от „ИКТ Център” – Казанлък, които представиха града ни на Световния фестивал за Лего роботика FIRST® LEGO® League (FLL).

Фестивалът се състоя в края на м. април, а двата казанлъшки отбора показаха знания и умения и се класираха на престижни места в оспорвана конкуренция с близо 200 деца от цялата страна. Двата отбора Cyber Robo и Robo Clan на Детската академия по програмиране и роботика „ИКТ Център“ се представиха отлично, като Cyber Robo се класира 5-и на робоиграта, най-атрактивната част от състезанието.

"Горди сме, че нашият отбор Cyber Robo, със състезатели Борислав, Иван, Божидар, Йоан, Николай, Калина и Борис от 5-и и 6-и клас, успя да изпревари опитни участници – гимназисти от 9-и и 10-и клас! Robo Clan – две момчета с име Калоян, Георги и Веселин, също се представиха много добре в робоиграта, въпреки проблемите с робота, които имаха. Всички те са от казанлъшки училища: ППМГ „Никола Обрешков”, ОУ „Кулата“, ОУ „Мати Булгария“, Художествената гимназия, а Божидар е от Музикалното училище в Стара Загора", заяви инж. Радости Кацарова, ръководител на Центъра, след завръщането на отборите от състезанието.

Фестивалът се провежда в 110 страни в света с милиони участници. България се включи в световната FLL миналата година и го отбеляза с Фестивал в Пловдив. Поканени бяха най-добрите отбори по легороботика, класирани на първи места в нашето национално състезание „Роботика за България“, създадено по правилата на FLL. Отбор на „ИКТ Център” – Казанлък бе сред първите 24. Тази година в състезанието бяха поканени отново да се включат същите организации, като от Южна България участваха само три града – Казанлък, Пловдив и Сандански., което е признание за възможностите на казанлъшките деца.