Над 200 000 души от цяла България посетиха поляните на връх Рожен. На събора се срещнахме и с казанлъчани, които бяха дошли и като изпълнители на фолклорния конкурс, и като лагеруващи с палатки на чист въздух, и като екскурзианти за един ден и хора свързани с търговията по някакъв начин. Мненията са различни. Основното мнение бе, че на събора има много търговия, както и много „кебапчийници“. Освен това Съборът приличал повече на селски панаир. Получихме и друго мнение, то бе свързано с не доброто озвучаване при участието на някои от съставите. Това са част от лошите моменти на събора, но за тях стига толкова. Видяхме и доста хубави неща, това са много млади хора, които са дошли да слушат изцяло фолклорната програма. Имаше и Международно дефиле на овчарски кучета както и всеки можеше да се докосне до овце, кози, говеда, биволи. В гала спектакълът „Роженски звездоброй“ взеха участие Нелина, Ивана, Преслава, Емилия, Деси Слава и Славка Калчева, Николай Славеев и Росица Пейчева, които под съпровода на оркестър „Плам“ изпълняваха само български народни песни.

Едно от най-прекрасните събития бе в събота вечер. Това е Рожен пее на “Родопска вечер“. Няма нищо по-хубаво от това да чуем на една сцена Фолклорен ансамбъл „Родопа“, оркестрите „100 каба гайди“ и „101 каба гайди“, НУФИ-Широка лъка, Румен Родопски, Димитър Керемедчиев, Златина Узунова, Валя Балканска, Петър Янев, Севда Симеонова, Атанас Тодоров, Тинчо Севдалинов, Стефан Янев, Величка Тодорова, Златко Кафеджиев, Савка Сариева, Ана-Мария, оркестър „Рожен“ и оркестърът на Тинчо Севдалинов, а след тях Ансамбъл „Чинари“ който представи своя спектакъл „Орфей в Космоса“.

Най-многобройни бяха и зрителите посетили мястото отделено на Прабългарска школа „Багатур”, които показаха характерни бойни похвати и оръжия на старите българи.

Община Смолян бе организирала и транспорт, който работеше от сутринта до 02:00 или докато извози всички от връх Рожен до град Смолян.