На 25-ти и на 26-ти юли курортното селище Старозагорски минерални бани ще бъде домакин на фолклорния национален събор „Богородична стъпка“. В Тракийския фестивал ще бъдат събрани над 3500 участници, които ще представят над 200 танцови и певчески групи. Във фестивала ще се включат участници както от община Казанлък, така и от още 80 български общини. Основен движещ мотив на организаторите на събитието е да бъдат съхранени и предадени традициите на младото поколение. Тази година ще се включат 12 детски състава, като най-малкият участник в „Богородична стъпка 2015“ е едва на 4 години.

През изминалата 2014 година над 11 хиляди души са се докоснали до тракийските традиции с посещението си на фолклорния събор, който вече има самочувствието да се нареди до големите народни събори. От две години програмата е изнесена на две сцени, което допълнително създава незабравима атмосфера за хилядите участници и посетители на събора. Началото на фолклорното събитие ще бъде отбелязано още в 9:00 часа сутринта, на 25 юли /събота/ с песни и танци и на двете сцени, а официалното откриване е предвидено за 11:00 часа. В събота, от 19:00 часа, ще бъде и празничният концерт „Фолклорна мъниста“, изнесен от гостите на събитието „Бистришките баби“ и ансамбъл „Бистрица“. Те ще представят някои от най-вълнуващите и красиви ритуални моменти от традиционната бистришка сватба. От 21:00 часа ще бъде представена мистиката и обредността при нестинарския танц.

През втория ден на събора началото отново е в 9:00 часа сутринта и на двете сцени, като награждаването на отличилите се изпълнители ще започне в 16:00 часа. Лауреатите на тазгодишното юбилейно издание ще бъдат оценявани от авторитетно жури в състав – доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, акад. Крум Георгиев, член на Академията по традиционно изкуство, Кирил Кирчев, магистър по хореографска режисура и ръководител на старозагорския клуб за народни танци „Чанове“, както и акад. Кирил Тодоров, гл. худ. ръководител на ансамбъл „Зорница“.

Богата на интересни събития е съпътстващата програма на десетия националния събор на тракийския фолклор. Селски двор ще бъде нареден с автентични предмети. Край него ще се представят и около 15 различни по обредност и смисъл ритуала – харизване, каране на невеста за вода, побратимяване, жътва, засевки и други. За посетителите ще има открити уроци по готварство - с майсторене на гюзлеми, както и по танци, с разучаване на основни стъпки при различни хора. „Улица на занаятите“ ще бъде обогатена, а занаятчиите, които ще бъдат облечени автентично, ще загатват някои от тънкостите при изработката на ножове, бижута, дърворезби и други. За най-малките отново ще има детски пленери на изкуствата. Туристическият информационен център и Регионалният исторически музей планират да съживят на поляната на Старозагорските бани колоритни традиционни игри, които да покажат на най-малките как са се забавлявали техните родители, баби и дядовци в миналото.