Над 30 местни производители на орехи са заявили участие във второто издание на Фестивала на ореха, което ще се проведе тази събота в казанлъшкото село Голямо Дряново. Проявата е под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, както и с подкрепата на двама местни земеделски производители- Георги Василев и Спас Момов. Организатори на фестивала са местното кметство и читалището в Голямо Дряново.

Програмата на фестивала включва представяне на проиводители на черупкови плодове от района, демонстрации на занаяти, свързани с този поминък, пресъздаване на народни традции от района на Голямо Дряново, кулинарна изложба на ястия, приготвени с орехи и биопродукти на орехова основа, фолклорна програма и народно веселие. Тази година организаторите на фестивала предвиждат и продажба на бутикови количества и сортове орехи.
Участие в тазгодишното издание на Ореховия фестивал ще вземат и представители на научната общност от Аграрния университе в Пловдив, Института по овощарство и Аграрният факултет при Тракийския университет в Стара Загора. Първите прояви от фестивала започват от 10часа сутринта.
Голямо Дряново е едно от землищата в България, в които има най- много орехови насаждения, над 3 000 декара. Масово градините са създавани в периода 1965-1967 година. Тук всяко семейство има орехова градина, заяви Спас Момов- агроном и земеделски производител. В селото допреди 12 години се намираше и най- старият орех в България- 500 годишен, паднал през 1993 година, поради заболяване. В негова чест е издадена и пощенска марка. Миналата година, по време на първото издание на Фестивала на ореха, голямодряновци засаждат негов наследник.