Заработи Единен информационен портал за COVID-19

Единен информационен портал за коронавируса към Министерски съвет заработи от днес. Неговата цел е да предоставя официална информация за мерките и дейностите, които предприема Изпълнителната власт, както и издадени документи. Идеята е също гражданите и бизнесът да бъдат максимално улеснени с търсенето на информация относно коронавируса.

Според Красимир Божанов, директор на дирекция "Модернизация на администрацията", който представи портала, "Една от основните цели на портала е, в огромния обем от информация, която ни залива, да отделим само официалната. Само тази, която е произведена от публичните институции". Той обясни, че сайтът ще се обновява всеки ден ежечасно, а информацията в него ще е адаптирана за потребителите.

Порталът е създаден безвъзмездно от "Информационно обслужване". Координацията по събиране и обобщаване на информацията е направена от екип на Министерски съвет.

На сайта е разположени няколко рубрики. В рубрика "Документи", в която са разположени всички последни заповеди, двата най-важни образци, които се ползват активно от гражданите. В рубриката "Въпроси и отговори" се намират тези въпроси, които са изпратени от институциите като най-често задавани. Целта е да се обогати обратната връзка с гражданите.Създадена е и секция с телефони и връзки за контакт, в която са обобщени всички възможни контакти на държавните институциите. Статистиките на Оперативния щаб също ще се съобщават в портала.

Порталът е на адрес: https://coronavirus.bg/.