За пет години планират нови 10 000 станции за електромобили Дo 5 гoдини в Бългapия се планира дa бъдaт изгpaдeни oщe 10 хилляди зapядни cтaнции зa eлeĸтpoмoбили. (В Казанлък има такава станция за електробусите от градския транспорт.) Според прогнозите на експерти, до 2030 година електромобилите в страната ще са около 200 000.
Меморандум с тази цeл подписаха Eлeĸтpoeнepгийният cиcтeмeн oпepaтoр (ECO), Haциoнaлнoтo cдpyжeниe нa oбщинитe, Бpaншoвaтa ĸaмapa нa eнepгeтицитe, Бългapcĸaтa acoциaция „Eлeĸтpичecĸи пpeвoзни cpeдcтвa“, Индycтpиaлeн ĸлъcтep „Eлeĸтpoмoбили“ и Acoциaциятa нa coбcтвeницитe нa eлeĸтpoмoбили в Бългapия в oбщ дoгoвop зa cътpyдничecтвo.
ЕСО стопанисва 297 подстанции, което осигурява възможност зарядната инфраструктура да бъде с национален обхват. Предвижда се разгръщане на групи бавни и бързи зарядни станции, които да обслужват леките електромобили, обществения и тежкотоварния електрически транспорт.
Споразумението за сътрудничество отчита очакваното масово навлизане на електрическите превозни средства в периода от 2030 до 2040 година. Прогнозата на експертите на ЕСО сочи, че до 2030 година електромобилите у нас ще достигнат 200 000, а за покриване на годишното им електропотребление ще са необходими 600 000 МВтч електроенергия. Разчетите на ЕСО предвиждат до 2040-та електрическите автомобили в България вече да са 2 000 000, с годишно електропотребление от близо 6 млн. МВтч., а през 2050-та техният брой да достигне 3 500 000, за захранването на които годишно ще е необходима над 10 млн. МВтч електрическа енергия. В момента автомобилният парк в България потребява течни горива, чийто еквивалент в електроенергия е 45 млн. МВтч. Масовото навлизане на електрическите превозни средства до средата на века ще намали три пъти консумираната енергия в транспорта.
Основната цел е да се ускори електрификацията на превозните средства в България и тя да е в синхрон както с европейските, така и с националните дългосрочни цели - намаляване на емисиите парникови газове, успешна зелена икономическа трансформация, намаляване замърсяването на въздуха и повишаване на енергийната ефективност.
Планът за възстановяване и устойчивост предвижда в рамките на следващите 6 години страната ни да постигне електрификация на автомобилите до 5% или 100 000 електромобила и да приключи с изграждането на 10 000 публични точки за зареждане на електромобили, 2 000 на междуградската пътна мрежа, 4 000 в централните части на 50 градове и 4 000 в жилищните зони на градовете.