Ставаме ли  компютърни "тъпи домашни любимци"?

Хората рискуват да се превърнат в „тъпи домашни любимци“ на изкуствения интелект, ако не имплантират в мозъците си технология, който ще помогне да се конкурираме с разумните машини, смята световноизвестният предприемач в сферата на футуристичните технологии Илон Мъск.

Генералният директор на SpaceX и Tesla Motors обяви в Twitter, че един един тип мозъчен имплант, който подпомага естествения ни интелект, като ни свързва с компютърна система, ще бъде ключов за поддържането на нашата автономия като вид. „Не ми харесва идеята да бъда домашна котка, но какво е решението? - пита Мъск по време в интервю на живо в рамките на конференцията на Recode в Калифорния през лятото на 2016 г. „Мисля, че едно от решенията е да добавим пласт изкуствен интелект. Точно както мозъчната кора работи в симбиоза с лимбичната система, така дигиталният слой ще работи в симбиоза с вас.“

Мъск е сред най-големите поддръжници на изкуствения интелект, но в последно време не пести опасенията си за бъдещето на машинното учене. Преди две години, заедно със Стивън Хокинг и десетки други учени той подписа отворено писмо, в което се подчертава нуждата да се изследва общественото въздействие на изкуствения интелект. Наскоро той определи ИИ като „най-голямата заплаха за човечеството“. Технологичният магнат се опасява, че ИИ в един момент ще станат по-умни от хората – което е добре, ако става дума за лечение на тежки заболявания и решаване на глобални проблеми, но означава също и че машините може да започнат да гледат на нас като на сладки, но тъпи домашни любимци. В най-добрия случай. В най-лошия случай може до такава степен да им писне от нашето производство на отпадъци и въглеродни емисии, че просто да ни изтрият от лицето на Земята, а ла „Терминатор“.

Източник: "Обекти"

Статията е от БЛИЦ