САЩ изпитаха бойната машина на XXI век


Компанията Honeywell Aerospace изпита бойния транспорт на XXI век, създаден в рамките на програмата GXV-T (Ground X-Vehicle Technology) при подкрепата от страна на Управлението за перспективни изследователски проекти към Министерството на отбраната на САЩ, съобщава "Дейли Мейл", цитирани от БЛИЦ.


По време на изпитанията бойният квадроцикъл (изглеждащ като малък танк) се придвижваше по неравен терен със скорост до 56 км в час. Машината, побираща един пилот, няма прозорци, изображението отвън се предава вътре с помощта на технологията на виртуалните прозорци. Именно тази система мина успешно изпитание по време на последните тестове.


В рамките на проекта GXV-T е планирано създаването на бойни машини, главно преимущество на които трябва да станат високата скорост и маневреността. Пренебрегването на бронезащитата ще позволи да се намали теглото на машината и ще позволи конструирането на квадроцикъла на модулен принцип.
Към технологията GXV-T интерес проявява армията и корпуса на морската пехота на САЩ.


Смята се, че новите машини ще представляват бойният транспорт на XXI век. В рамките на GXV-T над перспективните модели, освен Honeywell Aerospace, в САЩ работят също в Университета Карнеги — Мелън и Югозападният изследователски институт, а също така компаниите Leidos, Pratt & Miller, QinetiQ, Raytheon и SRI International.


Още вижте във видеото ТУК:


Източник: Превод и редакция БЛИЦ