Професии, които са на път да изчезнат в следващото десетилетие Нови професии се явяват всеки ден, старите изчезват постепенно.
Учени смятат, че до 2030 г. ще изчезнат някои професии като редактор, коректор, журналист. Тези функции ще се изпълняват от компютъризирани програми.
Банковите операции и транзакции се извършват и сега онлайн. Банковите служители ще обслужват клиенти, които не са се адаптирали към новите технологии.
Туристическите агенти ще бъдат излишни, когато се купуват билети, резервират се хотели и почивки. Очаква се туристическите агенти да обслужват само елитни клиенти, за които е необходимо да се прилага индивидуален подход.
Лекари и фармацевти – колкото и да е чудно – техните функции също могат да се изпълняват от роботи. Медицината се разви стремглаво в последните години., като роботиката навлиза все по-активно. През последните години роботи извършват най-сложните операции, като се оказва, че те са по-бързи и по-точни от хората. Във водещи клиники вече се практикуват т. нар. „дистанционни операции“, при които хирургът може да направлява робота от другия край на света. Някои смятат, че в близко бъдеще роботите ще заменят общопрактикуващите лекари, като те ще извършват посещения на пациенти, ще ги диагностицират, ваксинират и ще изготвят медицински записи.
Фармацевтите също ще намалеят, защото лекарствата могат да бъдат закупени по интернет. Само спешните случаи и хората, които не могат да се грижат за себе си ще използват техните услуги.
Адвокати, нотариуси, агенти за недвижими имоти, преводачи – колко от тях ще практикуват своите професии?
Вместо юрисконсулт и нотариус, консултацията може да бъде направена в интернет, както и да се проверят документи в база данни.
От преводачите ще останат само висококвалифицирани специалисти, чиято задача ще бъде да превеждат литературни издания.
В музеите ще има приложения, които ще заместват уредниците и гидовете.
Охранителите ще бъдат заменени от електронни пропускателни системи.
Системните администратори ще бъдат заменени с програми и изкуствен интелект.
Работата на агентите за недвижими имоти ще бъде изместена от обикновена програма. Програмата даже ще може да отговаря на въпроси и да отключва жилища за посещение. Достатъчно ще е само да бъде инсталирана ключалка, която се отваря автоматично при получаване на сигнал.
Роботите ще заменят една четвърт от работните места по света.