И край Казанлък вече монтираха трафик броячи. Специалните автоматични устройства ще отчитат трафика в реално време, 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Досега тази информация се събира изцяло ръчно. Ангажиментът за новата система е на агенция „Пътна инфраструктура“ – АПИ.До края на октомври такива устройства ще се поставят по всички автомагистрали и първокласни пътища в страната.

Новата система ще може да разпознава и точно какви са превозните средства, в коя посока се движат и каква е средната им скорост на движение.
На пръв поглед "новите машинки" са незабележими за водачите, особено ако шофират бързо.
Освен тези устройства, в 3 области на страната- Бургас, Благоевград и Монтана, АПИ ще монтира и специални системи за наблюдение на метеорологичните условия. От тях водачите ще получават информация за температурата в дадения участък, влажността на въздуха, скоростта и посоката на вятъра, типа и количество на валежите, влажност на пътната настилка и други. Всички данни, които ще се събират от точките за преброяване на трафика и проследяването на метеорологичните условия, ще се записват в сървърния център, в реално време, чрез GPRS комуникация.