Отборът на ТУ-София ще участва за десета година в състезанието Shell Eco-marathon Европа, което ще се проведе през месец юли в Лондон.

Екипът с най-дългогодишен опит сред българските отбори в историята на международната надпревара е по-амбициран от всякога да покаже знанията и опита, които е натрупал, и отново да представи България достойно.
Студентите на ТУ-София отново ще премерят сили в категорията „Градски тип“ автомобили със своя икономичен и иновативен „Феникс“, захранван от водородна горивна клетка, който миналата година успя да измине 189 км/м3.

Автомобилът тази година е усъвършенстван с нова по-ефективна система за задвижване, добавена е електрическа система за рекупериране на енергия при спиране, нова спирачна система както и с добавени амортисьори в задната част на автомобила за подобряване на устойчивостта на автомобила. Отборът планира да намали теглото на автомобила под 90 кг и заедно с новите елементи има силни предпоставки за постигане на един по-добър резултат.Тази година към екипа на представителите на ТУ-София се присъединяват и нови студенти в 3 и 4 курс, които са силно мотивирани да допринесат за успешното класиране на „Феникс“ в своята категория. Преди състезанието в Лондон тази година студентите ще тестват своя по-усъвършенстван автомобил на Shell Eco-marathon Challenger Event във Франция, който ще се проведе от 29 май до 01 юни.Отборите на ТУ-София са заемали три пъти второ място на Shell Eco-marathon Европа - през 2012, 2013 и 2016 г.
Автомобилите на всички български участници ще бъдат представени на специална церемония на 7 юни в София.