"Звярът е още жив"

На 13 ноември 2017 г. от 18:30 часа в Залата на първия етаж на Регионална библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора ще се състои прожекцията на документалния филм на Весела Казакова и Мина Милева "Звярът е още жив". Авторите ще участват в представянето на филма и ще са на разположение на зрителите за дискусия след края на лентата.

"Докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни икономически анализи в затвора през 1951 г., които изненадват със своето съвременно звучене. Неговата внучка изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет. Пъзел от историята, която продължава да бъде манипулирана от леви политици."

Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата (Руси Чанев и Весела Казакова). Продължение на диалога, който са водили, когато тя е била дете, дядото все още жив, a тя нищо не е разбирала.

„Звярът е още жив“ направи своята впечатляваща премиера пред българска публика на 20 март 2016 г. в бившия Партиен дом, закривайки официалната програма на 20-тия Международен филмов фестивал "София Филм Фест". С избора на това място авторите, известни с предизвикалия разгорещен дебат „Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС“, заявиха за пореден път своята позиция, че престъпленията на комунизма трябва да бъдат изучавани.

Весела Казакова и Руси Чанев - като глас зад кадър, изпълняват главните роли в мистичния диалог между внучка и дядо, взел участие в първото и най-масово антикомунистическо движение в Европа, наречено „горяни“, за което малко се знае в България и по света.

Mеждународното внимание към филма започна с наградата “IDFA Forum Award” при представянето му като проект в Прага EDP – Платформа за източноевропейско документално кино.

Международната премиера в състезателната програма на фестивала в Сараево бе отбелязана с огромен интерес и публиката, сред която много млади хора, студенти и ученици, оцени смелостта в темата и в изработката на филма.
Филмът бе избран да се състезава с 15 заглавия на автори, сред които носител на Оскар, в документалната състезателна програма на Международния филмов фестивал от „А“ категория във Варшава.


Имайки предвид антисоциалистическата тема, големият пробив за филма бе избирането му в официалната селекция на най-големия фестивал за документално кино в света IDFA, Амстердам. Там той се състезава в секция „Панорама“ за филми, провокиращи мисленето както със своето съдържание, така и форма. Той бе част и от най-големия скандинавски фестивал за документално кино в Гьотеборг и продължава да пътува по света.