"Времето, в което живях" - изложба на фотожурналиста Никола Стоичков

Фотографии на един от най-изтъкнатите български майстори на обектива и фотожурналисти на 20-ти век Никола Стоичков подрежда Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Изложбата със заглавие „Времето, в което живях“ е по повод 100 години от рождението на твореца. Тя ще бъде открита на 16-и ноември от 17.30 часа в залата на музея.

Изложбата е плод на взаимодействието на фотомузея в града на розите с Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева“. През 2017-а се сбъдва и мечтата на фотографа за издаването на неговите снимки в албум, който също ще бъде представен при откриването на експозицията в Казанлък.


Никола Стоичков започва кариерата си през 1942-ра година във фотослужбата на тогавашния градски музей при отдел „Културни грижи“ в Столична голяма община. След бомбардировките на София през 1944 г., той изцяло поема ръководството на фотослужбата, замествайки титуляра, казанлъчанина Петър Хлебаров. След почти пълното унищожаване на фотослужбата от бомбите, Стоичков устройва фотолаборатория в тогавашното село Бояна със своя личен архив и инвентар, купен от частни лица. Докато работи там до 1954 година, Стоичков успява да заснеме множество уникални кадри от полуразрушената София. Документирал е 9-и септември 1944-та година, посрещането на съветската армия, посрещането на Първа българска армия, редица митинги и манифестации, както и възстановяването на града след бомбардировките. Бил е военен фотокореспондент на фронта на Втората световна война.

Приносът на Стоичков за популяризиране на постиженията на българската фотография се измерва и в стотиците негови снимки на страниците на списанието на БТА – „България“, разпространявано на шест езика и по-късно, станало част от дейността на Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина и Агенция „София-Прес“, където той работи вече като билд-редактор. При основаването на Главна редакция „Интерфото“, Стоичков поема ръководството на 15 - членното му снимачното звено.

В продължение на 15 години именитият фотограф е хоноруван преподавател в Техникума по полиграфия и фотография, най-престижното по това време място за обучение на професионалисти в бранша.

Никола Стоичков е носител на орден за храброст и други военни отличия, два ордена „Кирил и Методий“, множество медали и дипломи за участие в наши и международни фотографски изложби, удостоен е със званието фотограф-художник и артист на международната федерация за фотоизкуство АФИАП в Берн, Швейцария. Участва в журито на редица национални и международни изложби. По случай 150 години от откриването на фотографията, през 1989 г. е награден с юбилеен плакет и диплом за принос в развитието на фотографията в България. През 2000 г. получава почетна грамота и статуетка за изключителен принос в развитието на фотографията в България от Фотографската академия.

Умира в София през 2003 г.