Битката в туризма за сезона по морето вече започна. България открива летния сезон на 1 май, а днес ще са ясни и точните правила за почивка по Черноморието тази година.
От неделя знаем, че чуждите туристи ще могат да почиват у нас, ако са ваксинирани, ако имат антитела след боледуване или ако покажат отрицателен PCR-тест.
Курортите в Гърция и Турция също вече анонсираха как ще приемат туристи.
Първите чужди туристи у нас това лято се очакват още за великденските и майските празници. Хотелиерите по Черноморието приеха с облекчение новината за стартирането на сезона още в началото на май.
Чужденците у нас ще влизат след предоставяне на PCR тест, документ за ваксинация или антитела. Туроператорите подкрепят новите правила. А хотелиери в Слънчев бряг настояват и за четвърта опция - тестване с антиген ни бързи тестове на място в курорта при пристигане на туристите. Както и персоналът да бъде ваксиниран.
В битката за туристи, Гърция първа от съседите обяви при какви условия ще почиваме това лято. Свободно в страната ще влиза всеки, който отговаря на едно от три изисквания - да е ваксиниран, да има антитела или да е с отрицателен PCR тест.
Очакванията са сезонът там да започне на 14 май, а до тогава постепенно ще падат ограниченията. Туристите, които влизат в Гърция, ще бъдат изследвани и произволно. Тази година обаче с бързи тестове, за да може рисковите случаи да се изолират незабавно. А всички медицински разходи ще бъдат за сметка на държавата.
18 гръцки острова вече се рекламират като свободни от COVID зони, тъй като в тях цялото местно население е ваксинирано. Те не са популярни на туристическата карта, но тази година привличат интереса на пътуващите.
След тях започва ваксинацията и на жителите на по-големите острови. Приоритетно ще бъдат ваксинирани всички работещи в туризма това лято в южната ни съседка. А очакванията са за два пъти повече почиващи край бреговете на Гърция от миналото лято.
И съседна Турция не закъсня с предложенията за туристите за безопасно лято. Заетите в туризма за това лято там също се готвят за масова ваксинация преди сезона. И това лято турските хотелиери няма да се откажат от традиционния ол инклузив, с който привличат туристи от цял свят. Но отново при строги правила.
"Между клиента и шведската маса ще има една преграда, самият персонал ще дават това, което туристът си избере – така спестяват изхвърляне на храна, а и може да се спазва дистанцията от 1.5-2 м – самообслужването няма да е възможно", обясни туроператорът Джемал Лютви.
Очакванията на бранша са още в средата на април ограниченията при влизане на туристи да паднат. Възможно е достъп до курортите да става и само с документ за ваксинация. Големият въпрос в туризма остава – ще осигурят ли ваксинационните паспорти зелен коридор за пътуващите това лято.
Очакванията са Брюксел да е готов с проекта за тях до дни. А от май европейците, които са ваксинирани срещу коронавирус, да могат да пътуват свободно с паспортите. Те ще съдържат данни за дата на ваксинация, вид ваксина, както и информация за COVID тестове.

VESTI