Прояви за Националния празник на България Поредица от интересни събития, посветени на Националния празник на страната- 3 март, ще предшестват в Казанлък и района, кулминацията на честванията пред Паметника на свободата на самия трети март.
В петък вечер, 28 февруари от 17,30 часа в Художествената галерия на Казанлък, съвместно с НПМ „Шипка-Бузлуджа“ ще бъде открита изложбата „Командирите на българското опълчение“.

На 2-ри март от 17 часа в Казанлък за първи път в рамките на тържествата, посветени на Националния празник на Казанлък ще се проведе и факелно шествие. В него ще участват всички казанлъшки училища и техните знаменни групи, граждани, патриотични организации, Военният духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада.
В 17 часа шествието ще поеме от площад „Севтополис“ след тържествената церемония за издигане на националното знаме.
По булевард „23 Пехотен шипченски полк“ до парк „Розариум“, където пред Паметника на загиналите за освобождението ще бъдат поднесени венци и цветя.

В Енина и в Шипка също подготвят специални празнични прояви за големия ден.
От 11 часа на 3-ти март на руското гробище в Енина ще бъде осветен и раздаден курбан за помен и упокой на загиналите за българската свобода руски воини.
Програма, посветена на националния празник ще има и в центъра на селото.

В 12 часа същия ден в град Шипка започва тържественият митинг – концерт пред Храм „Рождество Христово“. В програмата ще участват гайдарите на Калофер, триото за автентичен фолклор „Калина“, формации на местното читалище „Светлина“, както и групи от съседни населени места.