Ябълковият оцет е здравословният вариант на винения. Той е предпочитан от много хора за овкусяването на салати и подобрява храносмилането, но заради своите полезни свойства се използва и като козметично средство. Неслучайно много известни актриси, певици и модели споделят, че си правят домашни маски с него, за да имат по-здрава и сияйна кожа.
Оцетната киселина е основният компонент на всички видове оцет, но ябълковият съдържа още ябълчена, млечна и лимонена. Те предотвратяват стареенето на кожата, правят я по-мека и еластична, като се грижат за космените фоликули и блясъка на косата.

Какви са ползите от ябълковия оцет за красотата?

1. Естествено почистващо средство
Ябълките съдържат множество антиоксиданти. Те са и чудесен източник на витамини, калий и калций, които са полезни за кожата. Тъй като оцетът е продукт, получен при ферментацията на плода, неговите полезни свойства се увеличават – благодарение на киселините и ензимите вътре.
Ябълковият оцет може да бъде фантастично почистващо средство за лице, въпреки по-специфичния му аромат. Действа и като естествен ексфолиант в моментите, когато има повече мъртва кожа за отстраняване.
Киселините в оцета имат стягащи кожата свойства. Те увеличават притока на кръв към кожата и свиват порите. Помагат и при мазна кожа. Единственото, което трябва да направите, е да напоите един памучен тампон с качествен оцет, разтворен в чаша филтрирана вода. След това забърсвате с него лицето, после измивате с хладка вода и подсушавате.

2. Помага при акне и други кожни проблеми
Ябълковият оцет може да помогне за завяхването на пъпки и намаляването на акне. Разреден с филтрирана вода, той може да се приложи върху засегнатите части от кожата.
Ферментиралият продукт съдържа алфа-хидроксилни киселини, които спомагат за премахване на мъртвата кожа и намаляване на възпалението, причиняващо пъпки. Освен това успокоява загрубялата от вятъра кожа, намалява и фините линии.
Натопете малко памук в разреден ябълков оцет и намажете пъпката с него, след около 30 минути измийте. Това може да повторите още веднъж преди лягане, в продължение на поне седмица, за да има ефект.