Отвориха зимните курорти в България

С предпазливи очаквания и прилагане на стриктни противоепидемични мерки големите зимни курорти в страната откриват сезона един след друг. Банско и Пампорово вече го направиха, а Боровец предстои - около Коледа.
На фона на ограниченията за пътуване в Европа курортите са изправени пред голямо предизвикателство. Надеждите им за спасяване на сезона са насочени предимно към българските туристи и донякъде ще разчитат на посетители от съседните държави, ако ситуацията с коронавируса позволява, като наскоро.
Началото на зимния сезон в България идва в момент, в който големите европейски държави са разединени в мнението си по въпроса с отварянето на ски курортите. Германия, Франция и Италия искат общоевропейско затваряне на курортите заради високите нива на заразени, докато Швейцария и Австрия планират да позволят достъп до пистите по Коледа. В България хотелите работят, като и ресторантите в тях бяха отворени при 50% капацитет и с работно време до 22 часа.
Изпълнителният директор на "Бороспорт" Василия Константинова заяви пред "Дневник", че няма причина за тревоги. По думите й в курорта се прилагат строги правила, които при спазване ще гарантират безопасността на туристите. Сред задължителните мерки е носене на маски или друг вид покривало за носа и устата на закрито и на открито, където няма възможност да се спазва дистанция, включително на лифтовете и влековете. При движение в курорта, изчакване на каса и преди използване на лифт е задължително да се спазва дистанция от поне 1.5 м. На много места са разположени дезинфектанти, а кабинките са с отворени прозорци и се дезинфекцират често.
"Подготвили сме специални машини - наноразпръскватели, които разбиват капката на много малки частици. Когато пръскаме с тях в кабините и помещенията, така прочистваме и въздуха. Нашите кабини са с отворен тип и винаги са отворени. В кабините хората не са лице в лице, а седят гръб в гръб. Всичко, което се прави в най-добрите курорти по света, ние ще го правим", твърди Константинова.
В курорта са монтирани допълнително светлинни информационни табла, а звукова информация призовава хората да спазват дистанция.
"Нямаме лостове да проверяваме за спазване на мерките,
но считаме, че хората вече са достатъчно дисциплинирани и ще спазват мерките, защото това е за тяхно здраве. Спортът е здраве. Ние осигуряваме всичко най-добро, за да може хората да спортуват в безопасна среда", допълни Константинова.
В допълнение според проучване на "Галъп" близо 60% от българите не планират зимна ваканция. Положително развръзка за курортите е, че правителството разреши гостите да се изхранват в ресторантите към съответните хотели.
Банско се готви да приеме две големи състезания в алпийските ски - Световната купа (27-28 февруари) и световното за младежи до 21 години (1-10 март).

Дневник