Отварят "Дом на светлината" в Казанлък

Фотоизложба със заглавие "Дом на светлината" ще озари Казанлък на 11 октомври. Началото й е в 17.30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Експозицията обединява във фотоси морски фарове от 25 страни, а човекът, който ги събира в едно е Бела Бенова, автор на изложбата.

Тя говори за себе си като за пътешественик, съзерцател, писател, фотограф, мечтател, дори – авантюрист. Страстта и към фаровете може да се обясни с родното и място – Варна. Според Бела, това нейно увлечение пуска корени още преди раждането - в дните на родителското зачатие – някъде около 18-и август. Международният ден на фаровете…

Бела Бенова завършва френска гимназия, следва в ТУ – София със стажове във Франция. Започва да се занимава с фотография още в ученическите години. Първо – любителски, после – и професионално. Пътешества и снима. Велосипеди, лодки, кораби, фотографии. През цялото време, фаровете не спират да я привличат. Така е до сега.

През лятото на 2007 г. осъществява първия си проект за посещение и заснемане на навигационните светлини на Черно море – „Велопътешествие по българските фарове”. Фотоизложба в Археологическия музей – Варна, и серия фоторазкази в списание „Морски свят” описват тези приключения. Следват още няколко фотоизложби и авторски материали в списания. През 2013 г. издателство „Сталкер”– Варна, публикува пълния разказ за пътешествието „По пътя на пулсиращата светлина”. Този пътепис с над 250 черно-бели авторски фотографии е дебютната книга на Бела Бенова. Следва сборникът „Врати” (Сталкер, 2015). Тук Бела обединява в едно книжно тяло стихове и авторски снимки на рисувани врати от остров Мадейра. Сборникът е представен заедно с едноименната фотоизложба в няколко града в България. През 2016 г. „Сталкер” публикува и „Гостенка в миналото” – дневник в проза и мерена реч, илюстриран отново с авторски фотографии.

Представянията и на тази книга са придружени от пътуваща фотоизложба. Всяко лято от 2007 г., досега, Бела Бенова организира и осъществява с приятели поредно си велосипедно пътешествие по фаровете на различни европейски държави. Вече е минала на колело повече от 10 хиляди километра с фотоапарат в раничката.

В изложбата "Дом на светлината”, Бела Бенова представя цветни фотографии на морски фарове от няколко десетки държави, заснети в последните 11 години. Тя документира всички навигационни светлини по Българското Черноморие през 2007, после заснема Черноморските фарове на Румъния. Следващите велосипедни пътешествия я отвеждат по бреговете на Черна гора, Хърватска, Словения, Италия, Гърция, Европейска Турция, Германия, Полша. В изложбата са включени и снимки от кратки посещения в Скандинавските страни, Шотландия, Ирландия, Франция, Испания, Египет, Латинска Америка, Карибския басейн и други.

В многобройните си фотоизложби от 2007 насам авторката популяризира предимно българските фарове. Всички изображения, включени в изложбата, са единствени копия и нова снимка на различен фар ще заменя всяка продадена фотография, гарантира авторката Бела Бенова.