Държавна опера-Стара Загора представя на 27 октомври 2022 г. от 19.00 часа спектакъла на операта „Атила“ от Джузепе Верди. Това е съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Театро Лирико-Каляри, Италия. Операта „Атила“ е първата за България от подобен род сътрудничество продукция, която се подготви, за да бъде представена на двете партньорски сцени. Двата театъра участваха равнопоставено в подготвителния етап и реализацията на спектакъла. В Стара Загора бяха ушити над 250 костюма, изработени бяха аксесоари и реквизит, произведен бе пищният декор за грандиозната постановка.

На 27 октомври зрителите ще видят една впечатляваща класическа постановка със силен акцент върху автентичността на костюмите и епохата. Драматичната история в ранната Вердиева творба за разрушителното нашествие на хуните в Италия начело с техния жесток вожд Атила, за любовта и предателството, ще оживее в умелото „съжителство” на голямата италианска традиция и високите технологии. В костюмите художникът Салваторе Русо разгръща солидната италианска традиция с пищни, богати дрехи и акцент към детайлите.
На диригентския пулт е главният диригент Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев. Съзвездие от оперни гласове са привлечени в главните роли.

Басът Ивайло Джуров ще се превъплъти в ролята на хунския вожд Атила – негов дългоочакван дебют. В ролята на Одабела е примата на Софийска опера и балет Габриела Георгиева, участват още Нико Исаков, Ивайло Йовчев, Адриан Думитру /Румъния/, Александър Марулев, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.