Наздраве!  Днес празнува /МЕ/  бирата В първия петък от август светът отбелязва Международния ден на бирата. Любителите на пивото почитат празника вече девета поредна година.
Честването на Деня на бирата започва от Санта Круз, Калифорния, през 2007 г. През първите пет години "биреният празник" е на 5 август, но през 2012 година организаторите правят проучване и избират първия петък на август за Международен ден на бирата.
Българинът изпива средно по 74 литра бира годишно, като по консумация на пиво се нарежда над средното в Европа.
Днес в България се произвеждат 500 млн. литра пиво на година. И макар технологично много неща да са се променили, пивоварите обясняват, че съдържанието си е същото - вода, малц, пивни дрожди и хмел. И макар в Европа да има 120 стила бира и над 42 000 марки, българинът си остава привърженик на класиката.
Сред любопитните факти за бирата са, че в нея има витамини и заздравява костите. Пивото е обявено за невинно и по отношение на така нареченото бирено коремче, а авторът на книгата „Митът за храната" твърди, че белгийската бира може да помогне в отслабването.

От миналата година стартираобщоевропейска кампанията LOVE BEER за популяризиране на модерната бирена култура. Кампанията опровергава митове за пивото и извежда на преден план най-ценните му характеристики - натурална, нискокалорична и подходяща не само за мъжете, но и за нежния пол напитка. Иновативният проект акцентира именно върху емоцията от консумацията на пиво през погледа на дамската аудитория, която все повече оценява бирата като подходяща напитка за всеки повод и активен начин на живот.
Специалистите открояват и добрите хранителни качества на бирата. В нея се съдържат витамини от групата В, които допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на консумираната хранителна енергия. При умерена консумация високото количество витамини от група В в пивото спомага сърдечните и мозъчни дейности. С 500 ml бира може да бъде доставен от 9 до 27,5% от препоръчителния дневен прием на витамин В6, от 3,5 до 14,1% – за витамин В2, и между 4,0 до 10,5% - за витамин В3.