Мексиканска оперна звезда покорява българска сцена

На 18 ноември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера за първи път ще се представи в ролята на Лучия ди Ламермур мексиканското сопрано Неви Мартинес. Очарователната млада певица ще направи своя дългоочакван дебют в мечтаната роля в партньорството на украинския тенор НазарТацишин, когото публиката добре познава от успешния му дебют миналата година в ролята на Ернесто от операта „Дон Паскуале“ от Доницети. На 18 ноември той ще се представи в ролята на Едгардо за първи път на старозагорска сцена.

В спектакъла участват още блестящите солисти на Държавна опера-Стара Загора: Валери Турманов – в ролята на Енрико Аштън, Пламен Кумпиков – Раймондо, Георги Динев – лорд Артуро, Нели Нечева – Аличе, хор, оркестър, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”, деца от ДЮСОБ „Маргаритки”. Ще дирижира Томазо Плачиди от Италия. Постановъчният екип в състав - режисьор Огнян Драганов, диригент Ивайло Кринчев, художник на декора Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо, хормайстор Младен Станев, получи голямата награда „Стара Загора“ през май 2016, а на 1 ноември 2016 - престижната годишна награда на СБМТД „Кристална лира“.

Неви Мартинес е дипломиран бакалавър по изкуствата на Университета Сонора в Мексико. Международната ѝ кариера е улеснена чрез специализация на базата на културен обмен между Мексико и Швеция. Тя продължава своето обучение в училището за артистични изкуства ARTISTEN в Гьотеборг.

Тя е солист на FRANKFURTER SINFONIKER и изпълнява редовно концерти с оркестъра на Wiener Hofburg Orchester и Wiener Residenzorchester. Сред най-ярките ѝ ангажименти през последните години е участието в оперния фестивал в Мексико FESTIVAL ALFONSO ORTIZ TIRADO, в концерти заедно с Елина Гаранча, Алфредо Даза и Франсиско Арайза.

Наред със сценичните си изяви, Неви Мартинес има редица успешни солови концертни изяви - в Палатата на Хофбург, Кинския дворец, двореца в Лихтенщайн, AuerspergPalais във Виена, Седмицата на модата във Виена 2016, Виенският дворец Ешенбах, Музея на изкуствата в Гьотеборг, Музея „Акварел“ в Швеция, Куртеатър Бад Хомбург, Курсалон - Виена, Замъкът Браунфелс в Германия, BMW Stelle във Франкфурт, мексиканското посолство във Виена и мексиканското консулство във Франкфурт и други.