На 28-ми ноември от 19 часа жителите и гостите на Казанлък, при вход свободен, ще имат възможността да гледат постановката „Исус и Лазар" в Театър „Любомир Кабакчиев“.
Този спектакъл обогатява класическите произведения „Лазар и Исус“ на Емилиян Станев и „Последното изкушение“ на Никос Казандзакис с индивидуалната интерпретация на участниците.
Режисьорът е Дима Настева. Участват: Мариела Димитрова, Симеон Василев Андриян Асенов и Диан Ставрев.

Идеята за спектакъла възниква от желанието да се преосмисли образът на Исус в контекста на съвременното общество. Страховете, съмненията и душевните терзания, са характерни за всеки човек. Какво се очаква от нас, срещу това- какво искам аз. Този въпрос е основата на драматургичния текст.
Емилиян Станев и Никос Казандзакис са избрани като основа, тъй като техните произведения предоставят уникална перспектива върху образите на Исус и Лазар. Събитията след възкресението на Лазар, макар и извън библейските текстове, се превръщат в ключов момент. Този тайнствен момент на среща между двама от централните библейски герои разкрива възможните дълбочини на вярата и съмнението в сърцата им.
Постановката обръща внимание на неизказани части от историите на Исус и Лазар, предлагайки алтернативен поглед към техните вътрешни борби. Този творчески подход позволява на артистите да изразят човешките чувства и дилеми, като същевременно предизвикват зрителите да мислят и чувстват по-дълбоко за смисъла на живота и вярата.
В основата на „Исус и Лазар“ лежи лабораторна работа върху образите на Исус, Лазар, Юда и Мария. Спектакълът обещава да бъде интригуващо пътуване в света на вярата и човешката душа, предоставяйки непреживяно до сега поглед към едни от най-значимите фигури в историята на човечеството.
Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.