Казанлъчанка, изследваща вируса на СПИН, представя живопис

Възпитаничката на Природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" - Казанлък, Райна Ненова идва в града на розите с първата си самостоятелна изложба живопис, наречена "Завръщане". Нейните картини са вдъхновени от красивата природа на Долината на розите и тракийските царе, където е родена и израснала. Работи с маслени бои върху платно и рисува предимно пейзажи и цветя. Тя започва своето обучение по изобразително изкуство през 2008 г. при художничката Стефка Балджиева.

След Математическата гимназия в родния си град Райна Ненова завършва Химикотехнологичния и металургичен университет в София като инженер-биотехнолог. Работи за Българска академия на науките в продължение на 10 години. Провежда експериментални изследвания с вируса на HIV. Получените резултати биха могли да допринесат за създаване на антитяло базирана ваксина срещу вируса. През 2012 г. успешно защитава дисертация и получава образователната и научна степен „Доктор“ по професионално направление „Биологически науки“ - присъдена от БАН.

Откриването на изложбата е на 17 септември 2018 г. - Деня на Светите Мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София, от 18.00 часа в ЛХМ "Чудомир".