На 29 август (вторник) в Къща-музей „Дечко Узунов“ откриват изложба по повод 100 години от рождението на Христо Песев, наречена „Наслагващи се образи“. Експозицията е част от програмата на Празници в Долината на тракийските царе 2023.
Това представяне е опит да се намерят пресечните точки между Песев и Иван Фунев и Людмил Далчев, които са негови преподаватели, в търсене на отговор доколко влиянието е едностранен процес или е логична симбиоза, породена от творческия процес. Проследявайки търсенията в произведенията на Христо Песев, голяма част от тях съхранявани в Художествена галерия – Казанлък, можем да видим колко многостранни са не само като сюжети, но и като изразни средства и пластически почерк. Показаните в изложбата скулптури са включени и в последната голяма изложба, която Песев подрежда в Казанлък през 1984 г., всички произведения от която след това дарява на Художествена галерия в Казанлък. Акцентът в изложбата са насочени в две посоки – тематичните влияния от Любомир Далчев, които можем да видим в „Майчинство“, „За свободата“, „Опълченец“, и пластическите – подходът при работата с материала и изграждането на фигурите с едри, обобщени маси с противопоставяне на обемите, ясно видими в представените в експозицията скулптури.
В единия или в другия случай обаче сме свидетели на умението на Христо Песев да оползотворява външните влияния и да ги претопява през собствената си чувствителност.