Хитът това лято: Турция, Гърция, Испания. Пенсионерите едни от най- пътуващите

Турция, Гърция и Испания.

Това са основните дестинации - хит за казанлъчани, предпочели да почиват извън страната това лято. Масово повечето почиващи навън предпочитат месеците до юни и последните дни на август и септември, поради по-поносимите цени на услугите. Средно между 5 и 7 дни, а по-състоятелните и до 10 дни, е средната продължителност на почивка в чужд курорт, която нашенецът си позволява, сподели за сайта zakazanlak.bg, Валентина Пейчинова, собственик на туристическа агенция. По думите й, клиентите държат да са наясно от самото начало с истинските условия, които хотелът предлага и се търси основно баланс между цена и услуга. Хотелите, предлагащи такъв баланс са най-търсените, допълни тя. За туриста не е от значение точно броя звезди в категорията на хотела, а именно този баланс, е впечатлението на Пейчинова.
Мармарис, Кушадасъ, са основните турски дестинации за хората от Долината, а в Гърция се предпочитат по-близките курорти - Тасос, Кавала, но не са малко желаещите и за Халкидики или Света Гора.


Испания е дестинацията – новина за този сезон, като търсещите почивки там са две категории: такива, които вече са били, и такива, които пътуват за първи път там. Първата категория избират почивки около т.н.Портокалов бряг, а вторите – дестинации около Коста Брава, заради възможността да се посети и Барселона. Цените за подобна дестинация са по джоба на повечето хора – 7 дневна почивка, с пълен пансион и самолетен билет излиза за около 1000 лева на човек. Допълнителна атракция са и бонус-ваучерите от по 100 евро за подаръци, които хотелът-домакин предлага на предпочелите да почиват в него. За Турция и Гърция почивките варират в зависимост от дните 3, 5 или 7 от около 300 до 650-700 лева на човек.


Италия продължава да е хит сред търсените дестинации за екскурзии това лято. Мечтата на повечето е към Сицилия. Не липсват обаче и такива, които предпочитат по-екзотични и отдалечени дестинации - Дубай, Индия, Куба. Срещу 900 евро на човек, в това число и самолетен билет, Куба е достижима цел, при това за 7 дни пълен пансион и мини екскурзии в района.
За разлика от предишни години, това лято казанлъчани предпочитат за семейна почивка повече хотели по Южното Черноморие у нас, за разлика от тези на Север. Като цяло обаче са по-резервирани от предишни години към почивки по българското Черноморие, отколкото навън, категорична е Валентина Пейчинова.


Дългогодишните й наблюдения като собственик на агенция за туристически услуги са, че пътуването не е приоритет за българина. Ако има повече пари, първо предпочита да ги вложи в нещо друго-ремонт, кола и едва тогава да пътува.

В последните години едни от най-заклетите пътешественици се оказват пенсионерите. Обикновено това са хора, чиито близки са в чужбина и им изпращат пари, за да живеят по–поносимо. Те обаче предпочитат да пестят и така си позволяват почивки по седмица в по-евтините сезони в Турция или Гърция или да пътуват до желани от тях други дестинации.
Най-изгодните почивки се капарират и планират още през декември, е съветът на Валентина Пейчинова. Хубавото според нея е, че все повече хора разбират, че почивката е нещо важно.