На 24 юни всяка година се чества рождението на Йоан Кръстител Предтеча Господен, който предсказва раждането на Спасителя Исус Христос, и празника Еньовден. А обредите и традициите на двата празника се преплитат. И колкото и да са различни те в различните краища на страната, в основата и същността си се запазват.
Денят съвпада с лятното слънцестоене и поверията са свързани с култа към слънцето и неговия път, който продължава към зимата. „Наметнал Еньо кожуха да отива за сняг“.
На добро здраве ще се радва всеки, който стане рано на Еньовден и види изгрева на слънцето. Обърнат с лице към него човек трябва да погледне през рамо, за да види сянката си. Ако сянката му е цяла – годината ще е здрава, ако е наполовина – ще има здравословни проблеми.
Според преданията преди да тръгне към зимата слънцето се къпе във водоизточниците и прави водите животворни и лековити. После се „отръсква“ и така донася росата, която точно рано сутринта на 24-ти юни има магическа сила. Някога се считало, че трябва в течаща вода да се измие лицето рано призори или да се отъркаля в росата за здраве.
Тогава и тревите и билките имат магична и живителна сила. Затова точно преди изгрев слънце трябва да се берат 77 билки и половина. 77 – за всички болести, а половинката – за болест без име.
На този ден китки се берат и венци се вият. Под венеца се минава за здраве, а по китката се гадае каква ще е годината.
Легендите разказват, че в полунощ срещу празника небето се отваря и стават чудеса, а сънищата са пророчески. Природните явления въздействат на цветята и тревите, придават им целебна сила и омаен аромат. Наречен Денят на Божиите природни тайнства, заради необикновената енергия, с която той е зареден, на Еньовден се сбъдват добрите пожелания.
На този ден празнуват Еньо, Йоан, Биляна, Диана, Яна и производните на тези имена. Именниците посрещат своите гости с Еньовска питка – брашното се бърка със зелена клонка, а вместо вода, питката се омесва с отвара от 7 билки. На трапезата се нареждат и други разядки и ястия, приготвени с билки.
Най-добри пожелания на всички именници. А щом на този ден добрите пожелания се сбъдват – така да е!