Тематична изложба, посветена на духа на древните траки бе открита в изложбената зала на ул.“Искра“№4 в Казанлък. С нея се дава началото на тазгодишните Празници в долината на траките.

Експозицията е дело на бившите възпитаници на НУПИД “Акад. Дечко Узунов“ Мария Пискова, Мариела Попова, Дилян Бакалски, Нено Бакалски, Милен Иванов, Димо Димов и Елеонора Атанасова.

Честта да представи експозицията бе на директора на Художествената гимназия в Казанлък Петя Минекова. Тя пожела на младите таланти да продължават да творят с порив и да създават добри картини за публиката.

„Мислете за Казанлък и подреждайте следващите си изложби тук!“, призова възпитаниците на гимназията тя.Авторите на картините получиха грамоти и символични подаръци от председателя на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов.Преди половин година седемте художници се обединяват около провокацията да пресъздадат света на древните траки в свои картини и посвещават следващите месеци на реализацията на общия си проект, организиран от Мария Пискова и приятели и Община Казанлък. Под общата тема за древните траки те правят публиката съпричастна на своя творчески импулс с представените живопис, графика и скулптура в различни стилове и изразни средства.

Официалното откриване на тазгодишните празници на тракийската култура е в петък-31 август, от 20,00ч. до Тракийската гробница в парк „Тюлбето“.

Пълната програма на Тракийските празници е публикувана на интернет страницата на Община Казанлък: https://www.kazanlak.bg/cat-478.html