
В навечерието на Великденските празници ви предлагаме няколко рецепти на арсеналските майстор-готвачи. Мария Петкова предлага една нова и по-богата Великденска салата „с нововъведения“: 1 бр. зелена салата; 15 листа спанак; 5 репички; 3 сварени яйца; ½ връзка пресен лук; ½ връзка пресен чесън; 50 гр. кълнове; 1 бр. настърган морков; 12 бр. маслини; 1 с. л. ленено семе; 1 с. л. слънчогледови семки. Подправки – по желание.
Великденски пиленца от яйца ще красят трапезата още повече, смята Румяна Харизанова. Ето как се приготвят. Необходимите продукти са: 8 бр. твърдо сварени обелени яйца; 100 гр. майонеза; 80 гр. горчица; сол и млян черен пипер на вкус; черен пипер на зърна за очички; морков – за човчици. Изрязват се леко яйцата от долната страна, за да могат пиленцата да стоят стабилно. След това се изрязва леко и шапчицата. Внимателно с лъжичка се изваждат жълтъците, които се намачкват с вилица и се разбъркват заедно с майонезата, горчицата, солта и смления черен пипер. С тази смес се пълнят издълбаните яйца, отгоре се слагат техните капачета, от моркова се изрязва човчица, а за очички се поставят зърната черен пипер. Готовите пиленца се нареждат върху зелена салата.
Найден Панделов препоръчва Агнешко горски кебап. За целта са нужни следните продукти: агнешко месо – 2 кг.; пресен лук – 1 връзка; рязани домати – 150 гр.; пресни гъби – 300 гр.; олио – 200 мл.; гюзум, черен, червен пипер и сол на вкус. Варен бял ориз или друга подходяща гарнитура.
Месото и всички останали продукти се запържват. Прибавят се подправките. Всичко това се изсипва в тава, залива се с вода и се оставя да ври около 3 часа на 200 градуса във фурната. Накрая се сгъстява с брашно. Поднася се с гарнитура по избор. Печено агнешко бутче в гювеч предлага Стефка Манева. Продукти: едно агнешко бутче; 4-5 картофа; 2-3 моркова; 200 гр. гъби; пресен лук; бира – 1 к. ч.; вода – 2 ч. ч.; сол, черен пипер, пресен розмарин, магданоз, джоджен, 200 гр. масло, олио. Приготвяне: Всички подправки се смесват, смилат се в блендер и с тях се намазва бутчето от всички страни. Слага се в гювеч и около него се нареждат останалите продукти. Полива се с бирата, олиото и водата и се пече в загрята фурна на 180 градуса за 2 часа. Поднася се порция от бутчето със зеленчуци и… чаша вино.
Лесна и бърза подготовка на Агнешки котлет на скара е предложението на Асен Горанов. За 500 гр. агнешки котлети се приготвя предварително марината, която придава уникалния им вкус. За марината са необходими сол и черен пипер на вкус, ½ кафяна чаша зехтин, магданоз и 4 счукани скилидки чесън. Месото се накисва в нея за около 3 часа. Пече се на скара за 10 мин. от всяка страна. Готовите котлети се гарнират със зелена салата и див лук.
Пухкави Великденски курабии по рецепта на Румяна Харизанова.Продукти: 5 яйца; 2 амонячни соди; 1 ½ ч. ч. захар; 1 ч. ч. кисело мляко; 1 ч. ч. мас (масло);1-2 ванилии; кората на един лимон; брашно за меко тесто – около 1-1,200 кг. Приготвяне: Яйцата се разбиват. В киселото мляко се гаси содата и се прибавя към яйцата, като се добавят захарта, маслото, ванилията и настърганата кора от лимона. Всичко това се разбива, към него се прибавя брашното и се меси меко тесто. Разточва се на кора с дебелина 5 мм и се изрязват курабии с формичка или чаша. Нареждат се в тава върху хартия. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват с кристална захар. Пекат се на 170-180 градуса до бледо порозовяване. Колкото повече загар хванат курабийките, толкова по-хрупкави стават.
Вкусен и весел Великден от арсеналските майстор-готвачи и Йонка Велчева – ръководител Отдел „Обществена хранене“, „Арсенал 2000“ АД!
Jlrfva преди 2 години
Jlrfva преди 2 години