Рожден ден празнува днес 5-ият президент на Република България, генералът от резерва Румен Радев. На 18 юни той навършва 55 години.

Роденият в Димитровград генерал е възпитаник на Математическата гимназия в Хасково, която завършва със златен медал. Военното си образование получава във Военната академия "Георги Раковски" в София.

Бил е командир на Военно- въздушните сили на страната. Има степен Доктор на военните науки и магистърска степен по стратегически проучвания от Военновъздушния колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ, който завършва с отличен успех през 2003 година.

Радев има две деца- дъщеря и син, както и доведен по- голям син от брака му с Десислава Радева. Президентът Радев има роднини и в Казанлък, където живее негова първа братовчедка.

Румен Радев бе избран за президент на страната на изборите през октомври 2016 години и встъпи в длъжност на 22 януари 2017 година, заменяйки на поста президента Росен Плевнелиев.


За днешния си рожден ден държавният глава ще се спусне в пещерата Дяволското гърло, свързана с легендата за Орфей и Евридика. Екстремното преживяване е подарък за специалния му рожден ден от неговата съпруга- първата дама на страната Десислава Радева. Миналата година държавният глава имаше също много вълнуващ подарък за личния си ден от съпругата си- спускане с рафтинг лодка в бурните води на река Струма. Рафтинг трасето е било дълго 12 километра, като то е преминало и през най- екстремната част на рекат, известна като "Казана".По ирония на съдбата, ден преди празника на настоящия държавен глава, предшественикът му Росен Плевнелиев се ожени за трети път. Този път избраницата му е ТВ синоптичката Деси Банова.