На 7 и 8 март на сцената на Държавна опера-Стара Загора от 19 часа ще бъде представен отново балетният спектакъл „Кристалният дворец” от Алексей Шор. Хореографията е на Екатерина Миронова, редакция и постановка Анелия Димитрова и Ромина Славова, диригент Виктор Крумов, художник Денис Иванов, солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора, оркестър на Държавна Опера-Стара Загора.
Балетът „Кристалният дворец” по музиката на съвременния американо-малтийски композитор Алексей Шор е амбициозен танцов проект, който влиза в афиша на балетната трупа на Старозагорската опера през октомври 2023 г.
Балетът ”Кристалният дворец” разказва трогателната любовна история на придворните шутове. Действието се развива в Русия през 18-ти век по време на управлението на императрица Анна Йоановна. Основното в балета са човешките отношения в „Кристалния дворец“, свят, в който всичко е крехко. Интересно за зрителя е, че императрица Анна е реално съществуваща историческа фигура и е основател на руското балетно училище, сега – прословутата Балетна академия „Агрипина Ваганова”. Императрица Анна Ивановна обичала пищните тържества и необичайните забавления и трогната от чувствата двама от своите придворни шутове, решила да ги ожени в леден дворец, построен на река Нева.