На 28 януари от 19 часа е първата за годината постановка на Държавна опера-Стара Загора, когато ще представят операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди. С нейната премиера бе открито 51-вото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство през ноември миналата година. Извънредната ситуация през 2020-а осуети планираната премиера на спектакъла два пъти. Вече е гарантирано безпрепятствено допускане на публика срещу „зелен сертификат” и осигурени от оперния театър условия за тестване непосредствено преди събитията, „Бал с маски” отново ще зарадва почитателите на класическото изкуство.
Режисьор на постановката е Славчо Николов, художник на декора и костюмите Каталин Йонеску-Арборе, хормайстор Младен Станев, пластика Ромина Славова.
В ролята на Рикардо ще се изяви тенорът Ивайло Михайлов, в ролята на Амелия дебютира сопраното Емилия Джурова. В ролята на Ренато гостува баритонът Нико Исаков, Оскар - Емилия Иванова, а мистериозната Улрика ще бъде Даниела Нинева. Участват още солистите Валери Турманов, Игнат Желев, Живко Добрев, Костадин Якшев, хорът и оркестърът на старозагорската опера.
Спектакъла на операта „Бал с маски” ще дирижира Майкъл Енгелбрехт от Нидерландия. Той носител на приза от VIII Международен конкурс за оперни диригенти Blue Danube/Bela Bartok /Стара Загора 2021/.
Майкъл Енгелбрехт в момента е главен диригент на Филхармония Гелре в Арнем, Нидерландия. Редовно е канен като гост-диригент в различни оперни театри в родината си и извън нейните граници.