За първи път ще бъдат показани уникални кадри от Казанлък по време на тазгодишния Празник на розата. Фотоси на Димитър Карастоянов от 1902 година, на Иван Апостолов от 1903 година, на Петър Арнаудов, Григор Пасков и много снимки, правени от една от емблемите на казанлъшката фотография – Артин Азинян, ще бъдат подредени на площад „Севтополис”.

Инициатор и движеща сила на уникалната изложба е известният фотограф Бедрос Азинян. Само преди седмица той бе удостоен с юбилеен медал по случай 100 години от Първата световна война за изключителния си труд по възстановяване фотоплаките на Петър Арнаудов, представяне на изложба и издаване на албум с негови снимки.

"За първи път „излиза на бял свят” кадър от освещаването на Княжеската чешма в Казанлък, известна още като Лъвовата или Царската чешма, заедно с оригиналния надпис от 2 август 1903 година. Снимката е на Иван Апостолов", разказва авторът на изложбата Бедрос Азинян. За първи път казанлъчани ще видят и кадър на Димитър Карастоянов от 1902 година на беритба на рози. Снимките в изложбата са изработени по оригиналните. Любопитна подробност е, че от фотографията на Карастоянов, озаглавена „Розоберки”, по онова време са направени 5000 цветни картички. Уникални кадри на розобер в Казанлъшко от Петър Арнаудов и Григор Пасков са открити и ще бъдат представени също за първи път на експозицията на площад „Севтополис”. Прекрасната снимка „Хубавата розоберачка”, която също е била отпечатвана като пощенска картичка, е сред фотосите в изложбата.


Основната част от снимките в експозицията са на Артин Азинян. Казанлъчани могат да видят непоказвани досега кадри, като тази на първата коронована за "Мис Роза" казанлъшка абитуриентка Стефка Таралежкова, от 1960 година. Снимка на първия космонавт Юрий Гагарин при посещението му в Розовата долина през 1961 година. Първият избор на Царица Роза през 1970 година, също е запечатан от обектива на Артин Азинян. Водещ на събитието е бил самият Тодор Колев, а черно-белият фотос носи спомена за един незабравим момент с актьора. Звезди като Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Хиндо Касимов също присъстват във фотографиите, проследяващи важни събития в града на розите от миналия век. В традиционния розобер е участвал и някогашният министър–председател на България Станко Тодоров, а фотоапаратът на Артин е заснел събитието, оставяйки го завинаги в казанлъшката история. Интересен кадър от „Веселия Казанлък” по време на Празника на розата преди години е запечатал персонажа „Свети Казанлък Чудотворец”. Могат да се видят и снимки от строителството на Универсалния магазин, изпълненият с хора площад, над които се извисява лика на Георги Димитров в цял ръст, Европа в Казанлък, макар и само като надпис "Гранд-хотел", Алековият Бай Ганьо и още много любопитни моменти от Казанлък в миналото.


Уникалната ретро изложба, събираща кадри от 1902 до 80-те години на ХХ век, ще бъде разположена върху 30 пана по открито небе. Тя ще бъде открита на 28 май от 19.00 часа на централния площад в Казанлък. Вернисажът е едно от събитията, с които 116-ият Празник на розата изненадва казанлъчани и хилядите гости на града.