Истинска наслада за сетивата и за душата преживяха група японски студенти от Университета „Рицумейкан“ в Киото по време на своето посещение в Павел баня и Казанлък. 23 млади бъдещи специалисти, учещи във Факултета „Гастрономия и мениджмънт“ на университета, водени от тяхната преподавателка доц. Мария Йотова, вече 4-ти ден са в България и опитват с пълни шепи от българската кулинарна традиция и автентичния фолклор.

На третия ден от пребиваването си в България те посетиха Казанлък и Павел баня. В Казанлък бяха на гости на кулинарния блогър Нели Колева, която за втори път посреща японци, за да сподели своите уникални рецепти с тях.


В Павел баня групата радушно бе посрещната от своите домакини от Професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство. 20 момичета и 3 момчета запретнаха ръкави и под вещото ръководство на преподавателите в гимназията сготвиха типични български ястия. В приготвянето им домакините са използвали като подправки билки, които растат в региона. „Готвехме миш-маш, боб с наденица, подправена с характерната местна подправка рогата чубрица, качамак. Особено ги впечатли приготвянето на традиционната нашенска туршия с люти чушки – споделя неуморната им ръководителка и организатор на обучението в България доц. Йотова. – Всички се надпреварваха да опитват тази туршия, плакаха до сълзи от лютото, но я хапнаха цялата. Сред моите студенти тук има и едно момче, много добър сладкар, който приготви невероятен сладолед с течен азот. А сред момичетата има толкова големи фенове на всичко българско, че няма как да не изпитвам радост и удовлетворение от тази наша обиколка в България“. След като се насладили на приготвянето и хапването на българска храна, студентите от Страната на изгряващото слънце с удоволствие тропнали и български хора. Дори безупречно се справили със сложните и за нас добруджански хора и „Бяла роза“, разказа още Мария Йотова, въодушевена от посрещането в България и ентусиазма, с който нейните студенти попиват от българските традиции.


От Казанлък, където също японците не пропуснали да се повеселят по български обичай в края на деня, пътуването им продължава в Куртово Конаре, където пък ще видят как се прави невероятната българска лютеница.

За времето от 4 до 13 септември японските студенти имат доста натоварена програма и почти всеки ден са в различни български селища, където научават нови и нови неща от местната кухня и народните обичаи. В края на този опознавателно-образователен воаяж те ще участват в тв-кулинарно шоу заедно с шеф Ради Стамболов.