Трифон Зарезан е един от най-старите и почитани празници в Шипка. Посветен е на лозарството и винарството и е свързан с изобилието от червено вино. Възрастните хора още помнят, че е имало години, в които се е изпивало над един тон червено вино, разказват с усмивка шипченци.

Стародавната и обичана, чисто шипченска традиция, на Трифон Зарезан строго се спазва и до днес. В Шипка продължава да съществува разбирането, че селището е съставено от две части - източната или т.нар. Отвъдна махала, известна още като Старата махала, и западната махала - Чифлика. На този ден двете махали се делят. Избират се инициативни комитети, т.нар. трифонджии, които да организират празника по места. Инициативните комитети се ангажират със събирането на средства по райони, със закупуването на мъжки животни за обредните курбани и осигуряването на оркестър, който да се грижи за доброто настроение на жителите и гостите на Шипка. Двата инициативни комитета организират събитието, съответно в местността "Трифончето" – в западния край, и местността "Кръстеца" – на изток.

Към обяд обредните курбани се освещават от свещеник и се раздават на всички присъстващи за здраве, а кметът от своя страна поздравява гостите и трифонджиите, като ги дарява с кметски дарове – погачи с грозд - символ на плодородието на земята, и вино - символ на Христовата кръв. Всички хапват, пийват и се веселят, а в късния следобед на деня от двате местности празникът се пренася на мегдана - в центъра на Шипка, където продължава с общоградско веселие.

Тази година честването на Трифон Зарезан в град Шипка е на 16 февруари от 12.30 часа в западния район, в 13.00 часа – в източния район, а в 17.15 часа започва общоградското веселие в центъра на Шипка с участието на кукерска група от село Шейново.

По идея на Петьо Игнатов Христов Кметство Шипка подготви ретро албум за традиционния празник и за Големия събор по случай Трифон Зарезан. Най-старата снимка е от 1948 година. Един от кадрите пази и надпис от социалистическото време, гласящ "Февруари - Месец на трезвеността", макар че точно в този месец се е изпивало най-много вино по случай празника за Свети Трифон.

От този уникален ретро албум, пазещ скъпи спомени, са и публикуваните фотоси.

На снимката: Трифонджии преминават по улиците на Шипка