Шипченци постигнаха мечтата си да видят напълно променен центъра на своя град. И това се случи, когато България празнува 140-ата годишнина от Освобождението си от османско владичество и в годината, в която Шипка отбелязва 40 години от обявяването му за град. Напълно обновен, центърът на Шипка грейна за здраве, благоденствие и успех на неговите жители. Официалното откриване на централната градска част ще бъде навръх големия християнски празник в чест на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София - 17 септември, от 18.30 часа."За да имаме Вяра в доброто, Надежда за бъдещето, Любов между хората и с Мъдрост да пребъдем", каза за zakazanlak.bg кметът на Шипка Василка Панайотова. Същия ден от 11.30 часа в града ще бъде открито и обновеното училище "Св.Св. Кирил и Методий".

Преди няколко месеца приключи първият етап от благоустрояването на централното градско пространство. Подменена бе тротоарната настилка, поставени бяха светлоотразителни парапети. Ефектно осветление създаде нова атмосфера в балканското градче. Монтирани бяха нови пейки за отдих, а стилни лампи осветяват подхода към храм „Рождество Христово” при Шипченския манастир. Изградената през лятото на 2017 година чешма като дарение за шипченци бе вписана в новата визия на централната градска част. В близост бе направен и красив парапет от ковано желязо, който обгръща многогодишна върба.

След този първи етап започна вторият, а след него се очаква и трети. Проектът за тях е дарение от архитектите Виолета Бакунина и Николай Радков. На втория етап, който приключи в топлия 14 септември 2018 година, бе оформено цялото площадно пространство с алеи и открита сцена, с места за отдих, арки, зелени и цветни площи, паркоместа.

За първия и втория етап е изразходвана цялата сума от 150 хиляди лева, целева субсидия, която Министерският съвет отпусна с Постановление на Шипка по случай 140 години от Освобождението на България. Третият етап, включващ площадка с детски съоръжения, място за игри за младежи и отдих за възрастни, т.е. обособени места за трите основни възрастови групи, предстои тепърва да се изгражда.

Градът има потенциал да се превърне в още по-атрактивна туристическа целогодишна дестинация със своята богата история, с приказното си географско разположение, с чистия си планински въздух и запазените стари къщи. В тази посока са усилията на кмета Василка Панайотова, която подема заедно с нейния екип редица инициативи като изградената наскоро красива екопътека, обновения център и ред други, генерира още много идеи и със сигурност ще ги осъществи с подкрепата на гражданите, на институциите и при осигурени финансови средства. Тя подчерта подкрепата на Правителството, благодарение на която се е осъществило обновлението на центъра на град Шипка, както и на съдействието от страна на Община Казанлък. Така намеренията и добрите идеи са се превърнали в реалност.