Теодор Пашов от ПГ „Иван Хаджиенов“ изработва подробни макети на различна техника от доста години, като от три това негово занимание е на изключително високо техническо ниво. Теодор е редовен участник в Технофеста в училището, а демонстрациите с неговите макети предизвикват голям интерес както сред съучениците му, така и сред преподавателите в Механото.


Последните му завършени модели са багер Volvo и челен товарач Bobcat. Първият е изработен в 14 пъти намален мащаб, а вторият - 10 пъти. Въпреки това, всяка от машините има всички части и има функционалност, каквато има и оригиналната техника. Цялото проектиране и изработка е дело на Теодор.

„Багерът е изработен от пластмаса и стомана. Чертежите са изработени на компютър, пластмасовата част е направена на 3D-принтер. Има хидравлична задвижваща система както оригинала, а оборудването му може да се заменя – кофата да се смени с къртач, после с щипка-манипулатор. Макетът се задвижва с дистанционно управление. Товарачът е създаден пак чрез 3D-моделиране, но е изцяло от метал“, споделя Тео.

При изработването на макетите младият талант използвал готови части, а други е изработил лично. Техническата спецификация е проучвал дълго в интернет, а в някои случаи се е консултирал и със специалисти.

През миналата година Теодор е представил в училището два други негови модела – бронирани машини БРДМ2 и БМП2 (първата бойна кола се използва за полево разузнаване, а втората от пехотата). Те също са били напълно функционални.

Теодор Пашов е деветокласник в ПГ "Иван Хаджиенов", специалност „Машини и системи с ЦПУ“. Никой в семейството му няма техническо образование, а родителите му работят в съвсем различни сфери. Теодор има оборудвана работилница в дома си и продължава да усъвършенства таланта си. Със сигурност, млади хора като него показват, че страната ни има бъдеще, ако всички се грижат и насърчават тяхната инициативност.

Демонстрация на един от макетите може да видите тук: www.facebook.com/messenger_media?attachment_id=1483177525600039&message_id=mid.%24cAABa_gpqqSOUkne3ZWOYTA-OnynL&thread_id=100048560179781