Розовата долина пътува по света с кадрите на Евгения

Красиви българки, носещи пъстрия колорит на народните носии и радостта от живота по време на розобер, е запечатала в свои кадри фотографът от Казанлък Евгения Максименко. Тази извираща от сърцето жизнена енергия и традициите, свързани с маслодайна роза в Долината, няма как да останат само в Казанлък, нито пък в България. Затова кадрите на Евгения с усмихнатите казанлъшки момичета сред изобилието от розов цвят обикалят света, за да показват колко красиво място е нашата страна и нашата Розова долина.

Евгения Максименко е автор на фотографиите, които българският бизнесмен Владислав Ангелов избра, за да постави в огромен размер върху три от своите тежкотоварни камиони, пътуващи в цяла Европа. Транспортните камиони са част от международния превоз, с който се занимава предприемчивият българин, а мотото, под което вече обикалят Стария континент, е „Откритие за споделяне – България“.

„Казанлък с розоберачките е една гордост за България, която ние можем да представим навсякъде – и красивите българки, и красивата традиция на брането на рози“, коментира идеята си родолюбецът. А какъв по-добър начин може да има от фотосите с автентичен розобер и изпълнени с настроение розоберачки. Снимките са правени по време на ритуал край Крънското ханче през 2017 година. И целта на Евгения е именно тази – да покаже красотата на Казанлък точно по розобер. Кадрите с момичетата са без аранжировка, напълно естествени и вероятно затова са толкова хубави. Има и още едно обяснение – тя вижда България с погледа на човек, роден и израснал далеч от тук, и навсякъде открива нейната красота, с която местните хора са свикнали.

Евгения Максименко е родена в Украйна, живяла е в Казахстан, завършила е право в Университета в Санкт Петербург, но определя себе си като казанлъчанка. От 2005 година живее в България. Свързва живота си с графичния дизайнер и известен фотограф от града на розите Макс Буковски. Имат две дъщери – Елеонора на 11 години и Анна - на 7.

Идвайки в Казанлък, Евгения е работила в казанлъшка фирма, след това е била редактор в списанието „Добро пожаловать”, което е предназначено за руски туристи и показва забележителностите на града и региона, работила е за популярен сайт. Насочва интереса си към фотографското изкуство през 2007 година. „Когато започнахме да се занимаваме по-активно с фотография, идеята ни с Макс бе да покажем красотата на Казанлък. Във всяка една снимка трябва да има живот, да излъчва настроение. Снимаме всичко, свързано с хора, с щастливи моменти от живота им, правим репортажни кадри, важното е да има емоция”, споделя красивата украинка, понастоящем казанлъчанка.

Първата сватбена снимка, която прави професионалният тандем Буковски - Максименко известен, е кадър на младоженци от паметника на връх Бузлуджа. Фотосът се разпространява изключително бързо. А неговите автори – човекът зад обектива Макс Буковски, и компютърният специалист по подбора и обработката на кадрите – Евгения Максименко, избрали това уникално място в България, започват да получават поръчки за фотосесии по различни радостни поводи.

И още един фотос, изцяло заслуга на Евгения, получава световна известност. Това е усмихнатото личице на 9-месечната им дъщеричка Ани, с две зъбчета отпред. Въпреки че момиченцето вече е на 7 години, фотографията и до днес е една от най-популярните и търсени снимки на щастливо бебе.

Днес и Макс, и Евгения снимат. Разпределят си задачите и се допълват взаимно, защото фотографията е тежка професия, изисква много усилия, непрекъснато пътуване, инвестиции в техника, разказва нежната половинка на професионалния и житейския дует.

Да правят сватбени фотосесии са били канени в различни краища на България и далеч зад границите й. Преди 2 години те са фотографите, запечатали сватбата на дъщерята на вицепремиера Красимир Каракачанов в Боженци, издържана в духа на българската народна традиция. Тяхна е идеята да направят фотосесия на двойка младоженци по време на самия Празник на розата с цялата пъстрота на празничната атмосфера. Така за пореден път осъществяват първоначалната си идея – да популяризират красотата на Казанлък. Освен всичко това, фотографското семейство непрекъснато публикува в „Инстаграм” свои авторски фотоси от Долината на розите, за да виждат хората по света какво богатство се намира в центъра на България.

„Ние искаме да правим жизнерадостни снимки, обичаме да снимаме деца, абитуриенти, младоженци, изобщо хора, които се радват на живота и излъчват щастие, и непрекъснато се усъвършенстваме – казва Евгения Максименко. – Не предпочитаме нагласените кадри, искаме всичко да е естествено и естетически издържано, да носи емоционален заряд, затова избираме красиви кътчета сред природата, а те са толкова много в Казанлък и в България”.

Поредното доказателство, че Евгения и Макс следват мисията си да правят по-приятен света около нас, са точно снимките на розоберачките от Казанлъшката долина. Камионите на един родолюбив българин показват страната ни с усмихнатите лица на красиви момичета и щедро разпръснат розов цвят от кадрите на Евгения Максименко. Една млада и талантлива жена, избрала българския град на розите за свой дом.