Почит за почетните казанлъчани

15 почетни граждани и 23 вписани в Почетната книга има Казанлък от 2004 година досега. Още двама почетни граждани ще получат удостоверението си на тържествената сесия на 1 юни 2018 година. Това са художественият ръководител на арсеналския фолклорен ансамбъл Христо Стоянов Карастойнов и професорът по физика Теньо Веселинов Попминчев.


Почетната книга на Казанлък

През 2004 година със званието „Почетен гражданин на Казанлък“ са удостоени кметът на ХХ век на общината Станьо Иванов Коев, учителят по физика Теодосий Събев Теодосиев и художникът карикатурист Теню Рашев Пиндарев. Същата година има рекорден брой личности, вписани в Почетната книга. Това са диригентката Петя Димитрова Павлович, инж. Янко Иванов Ортакчийски, легендата в казанлъшкото колоездене Цвятко Георгиев Николов, проф. д-р Генчо Кръстев Начев и проф. д-р Константин Георгиев Чернев. Две години по-късно – през 2006 година, кардиологът проф. Начев и специалистът по вътрешни болести и гастроентерология проф. Чернев са обявени за Почетни граждани на Казанлък. Те са единствените, които присъстват и в двата списъка на почетните личности в града.

Най-голям брой почетни граждани Казанлък е имал през 2005 година, по времето на кмета Стефан Дамянов. Тогава са били удостоени с почетното звание четирима души - археологът д-р Георги Павлов Китов, бизнесменът Добромир христов Гущеров, инж. Пеньо Генов Кирацов и Н. Впр. Старозагорският митрополит Галактион. Плюс тях, трима са вписани в Почетната книга на Казанлък – д-р Радка Арнолд, Урсула Коста, и арх. Кръстьо Цвятков Попов.

През 2006 година вписаните в Почетната книга са Христо Господинов Иванов и Иван Стоянов Събчев. Следващата година няма удостоен с почетното звание, нито вписан в Почетната книга казанлъчанин или човек със заслуги към града.

През 2008 година известният като Човекът-парламент Гиньо Гочев Ганев е единствият Почетен гражданин на Казанлък. 2009 година е белязана с признанието към дейността на проф. Петър Константинов Стоянов, един от основателите и председател до смъртта си на Общонародно сдружение „Мати България“. Той е удостоен със званието „Почетен гражданин на Казанлък“, а спортистката Даниела Тодорова Тодорова е вписана в Почетната книга.

През 2010 година няма почетни граждани, но за това пък Казанлък си избира трима за вписване в Почетната книга. Това са дългогодишният кмет на Крън Александър Симов Сотиров и учителите Христо Христов Гъдев и Петко Желев Добрев. Вторите двама са дългогодишни директори на две от най-добрите казанлъшки средни училища – Христо Гъдев е на Механотехникума, а Петко Желев – на Техникума по лека промишленост.

През 2011 година Казанлък не удостоява никого за почетен гражданин, нито вписва личност в Почетната книга. В 2012-а единственият казанлъчанин, вписан в Почетната книга, е дългогодишният директор на Исторически музей „Искра“ д-р Косьо Панайотов Зарев, а през 2013-а само скулпорът Доко Манев Доков е удостоен със званието „Почетен гражданин на Казанлък“. Но за сметка на това, в следващата 2014 година четирима са вписани в Почетната книга – племенницата на Чудомир Лилия Димитрова Василева, актрисата Гълъбина Георгиева Михайлова, преподавателката по балет Алла Гусманова Ангелова и фотографът с обектив от „птичи поглед“ Александър Петров Иванов.

През 2015 година Почетни граждани на Казанлък стават изпълнителният директор на „Арсенал“ АД Николай Христов Ибушев и дългогодишният културен деятел Цвятко Христов Цветков. В Почетната книга са вписани четирима учители – Рени Червенкова, директор на ПГ по лека промишленост и туризъм, музикалните педагози Елена Виталиевна Юлиянова и Стефка Петкова Денева, и Костадинка Пеева Димитрова, която казанлъчани свързват и с дейността й като председател на Тракийско дружество „Петко войвода“ в града на розите.
Миналата година Удостоверението за Почетен гражданин бе връчено на първия българин, завършил Международния институт „Антонио Страдивари“ и първият професионален майстор лютиер в Казанлък Едрьо Едрев. Вписани в Почетната книга няма.

През 2018-а Общинският съвет на Казанлък удостои с най-високото звание на града Христо Стоянов – директор на ДК „Арсенал“ и художествен ръководител на ансамбъл „Арсенал“, и обявеният за един от най-перспективните млади учени в света проф. Теньо Попминчев. Проф. Попминчев е ученик на преподавателя Теодосий Теодосиев, от когото през 2004 година започва официалната регистрация на отличените личности на Казанлък.

За съжаление, летопис на почетните граждани преди 2004-а няма съхранен. Хора, които са получавали признанието на казанлъчани, е имало и преди тази година, но повечето имена са потънали в забрава. Запазена е информация за дългогодишния треньор Петър Рахманлиев и неговите състезателки Цветанка Христова и Светла Миткова, и тримата обявени за почетни граждани през 1988 година, след Олимпиадата в Сеул. През 1987 година Почетен гражданин е Дзенг Куан, бивш заместник-министър на културата на Китай и настоящ депутат, който печели две първи места по лютиерство на конкурс в България. Проф. Куан е директор на консерваторията в Пекин, а тази година е член на журито на 9-ия Международен конкурс за съвременно лютиерство. Конкурсът напуска за първи път пределите на Италия, за да дойде в Казанлък, благодарение на друг почетен гражданин - маестро Едрьо Едрев.

Осем от 15-мата почетните граждани, обявени през 14-те години, откакто Общината води статистика, вече не са сред живите. Сред вписаните в Почетната книга починалите са 7.

Званието „Почетен гражданин на Казанлък“ не носи никакви материални облаги на своите притежатели. Отличието има морални измерения, т.е. остава единствено почитта към почетните ни съграждани. Съгласно Наредбата за символиката на община Казанлък, почетните граждани могат да бъдат включвани в състава на представителни делегации в страната и чужбина за сметка на общинския бюджет, да присъстват на заседания на Общински съвет - Казанлък, с право на съвещателен глас, както и да участват в работни срещи на общинското ръководство по важни въпроси и в чествания и празници, организирани от Община Казанлък.