Оживява църквата на потопеното село Запалня

За първи път след драматичната съдба на някогашното село Запалня, изселено и залято от водите на язовир „Жребчево, в неговия храм „Свети Иван Рилски” ще бъде отслужена Божествена света литургия. Инициативата е на Старозагорския митрополит Киприан. Богослужението е насрочено за 4 август от 9.00 часа, информират от Старозагорска митрополия.

През 1965 година твърдишкото село Запалня е заличено от картата на България - потопено е под водите на язовир „Жребчево”. За него свидетелства само църквата „Свети Иван Рилски”, която в зависимост от нивото на язовира ту се открива цялата, ту водата я покрива и стените на сградата стърчат като странен остров. Наричат я „Потопената църква“. Тя е осветена през 1892 година, а 30 години по-късно е изографисана със средства, дарени от населението.

За несъществуващото вече село Запалня обаче е написана най-подробната история на българско населено място – отделено е място за всяко събитие и всеки човек, проследени с приноса им за селото и с личната съдба на хората. Авторът на книгата „Запалня”, чийто ръкопис е събиран години наред, но буквално излиза от печат за 3 дни през 2002-ра, е бившият учител по руски език и руска литература в Казанлък Стойко Стойков, носител на орден „Кирил и Методий“ – I степен.

Освен с подробната история на родното си село, Стойко Стойков е свързан със самия храм и поради факта, че неговият баща е служил в църквата „Свети Иван Рилски“ – единственото нещо, което днес е останало от Запалня. А храмът, който и досега привлича интереса на пътешественици, фотографи и медии, ще получи искрица нов живот с богослужението на 4 август, седмата неделя след Петдесетница .На снимката горе Стойко Стойков показва запазена черно-бяла фотография, на която най-вляво е неговият дядо – Стойко Драгнев, а най-вдясно в преден план е Христо Костадинов.

Двамата са били кметове на село Запалня общо 25 години – винаги избирани от своите съселяни