На 9 март от 11.00 часа в Казанлък ще бъде открита паметната плоча на първите майстори лютиери и по случай 100-годишнината от откриването на първото лютиерско ателие в града на розите. Плочата е в памет на създателя на ателието Димитър Саранеделчев, който по-късно заедно с братята си основава първата в България фабрика за струнни музикални инструменти. Плочата ще бъде поставена на южната фасада на сградата, намираща се на бул."23-и пехотен Шипченски полк" 17 в Казанлък. Именно на това място Братя Георгиеви отварят първото ателие за струнни музикални инструменти в Казанлък и едно от първите в България.

Стефан Саранеделчев, родственик на основателя на ателието Димитър Саранеделчев и един от "двигателите" за издигане на паметната плоча

Идеята за паметната плоча е на казанлъшкия лютиер Андриян Андреев, а Инициативният комитет за събирането на подписката от гражданите и за реализацията на идеята е в състав СНЦ "Съюз на лютиерите в България"- Казанлък, с председател Пламен Милчев, "Кремона - България" ЕООД- Казанлък, с изпълнителен директор Елена Гамова и дългогодишният съдия Стефан Саранеделчев, родственик на първите казанлъшки майстори на струнни музикални инструменти.

На паметната плоча ще бъде изписан текстът: „ В двора на тази сграда се е намирало лютиерското ателие, създадено през 1918 година от Димитър Георгиев Саранеделчев (1892-1969 г.). През 1924 г. ателието се преобразува в първата в България фабрика за струнни музикални инструменти „Кремона”.”

През 1918 година казанлъчанинът Димитър Георгиев Саранеделчев създава първото в града и едно от първите в България професионално лютиерско ателие. Изработените в него струнни музикални инструменти впечатляват с майсторство и намират добър прием навсякъде, въпреки трудните следвоенни години. Художниците Иван Милев, Иван Пенков, Станю Стаматов, композиторът Петко Стайнов, роднините му Маньо и Генчо Стайнови, както и други представители на тогавашния интелектуален елит, са сред честите посетители в ателието на Димитър Георгиев. Те го подтикват да участва в обявения през 1922 година от Пловдивската търговско-индустриална камара конкурс за изпращане на един човек в Германия за усъвършенстване на лютиерското изкуство. Димитър спечелва конкурса и след обучение в градовете Лайпциг и Маркнойкирхен се завръща в Казанлък в началотот на 1924 година. Тук, на базата на досегашното лютиерско ателие заедно със своите братя Петко, който само месец по-късно почива, Боньо и Иван основават първата в България фабрика за струнни музикални инструменти „Кремона”. В продължение на много години Димитър със своите братя обучават много нови лютиери, които от своя страна учат други на майсторлък и така Казанлък 100 години поддържа славата си като град на лютиерското изкуство.

Инициативният комитет за издигане на знак в памет на първите майстори-лютиери отправя покана към всички граждани и гости на Казанлък да присъстват на официалното откриване и освещаване на плочата. С това ще се отдаде заслужена почит към основателите на лютиерството в града на розите, което днес има много последователи и майстори на световно ниво.

На снимката: Братя Георгиеви пред ателието си - 8 ноември 1964 година. В средата е Димитър Георгиев Саранеделчев, вляво е единият му брат Иван, а вдясно - брат му Боньо.