Любимите дестинации на българите през 2022-ра

2022 е година, която както пътуващите, така и заинтересованите страни в индустрията, ще запомнят, поради завръщането към масовия туризъм. Пикът на търсене през изминалата година е стъпаловиден, като българите са летели най-много през лятото за своите почивки и през есента на т.нар. city break (опознавателни посещения на градове през почивните дни). Интересен факт е, че сънародниците ни са пътували много повече през периода септември-ноември 2022 г., в сравнение със същия период на 2021 г. и дори 2019 г., се посочва в статия на Economy.bg

Най-много българи са пътували до Германия през изминалата година – 24%. Второто място се поделя между Англия и Италия - по 17%. Милано е най-популярният град в Италия сред сънародниците ни, следван от Рим, Венеция, Бари и Болоня. И тази година Лондон е най-посещаваният град от българите във Великобритания, което се запазва като тенденция през последните години.

Веднага след това се нарежда Испания, към която също има значителен интерес през изминалата година. Любимите и най-посещаваните градове от българите са Барселона, Мадрид и Малага.

Нидерландия се нарежда на четвърто място със своите 8%, като Айндховен и Амстердам са двата града, до които българите летят най-много.
Австрия и Франция си споделят петото място с 6%, а най-популярните дестинации са Виена, Париж и Ница. Френската столица определено е любима и мечтана дестинация на българите – според анализа на eSky.bg тя се нарежда сред първите места на най-желани дестинации от тях.

Гърция, Белгия и Румъния са следващи в класацията като споделят дял от около 4%.

През изминалата 2022 г. българите проявяват сериозен интерес към city break пътуванията. Увеличаването на честотата на кратките пътувания потвърждава значителното нарастване на популярността на този вид пътешествия.

Източник: Economy.bg