Фазан долетя в 2/150

Наблюдателното око на арсеналеца Янко Николов улови за пореден път една приятна изненада, която "акостира" в района на Завод 2, цех 150. Фазанът, който той е заснел, е избрал да кацне на територията на предприятието в днешния 25-и септемврийски ден. По думите на Николов, птицата е забелязана за първи път в района. А самият Янко Николов наистина се отличава с фотографски усет и бърза реакция, защото и друг път е "хващал" в кадър красиви моменти от пъстроликия живот във фирмата.

Фазаните (Phasianus) са род птици от семейство Фазанови. В дивечовъдството и лова в България под „фазан“ най-често се има предвид аклиматизираният специално за тези цели и срещащ се в диво състояние колхидски фазан.

При фазаните перата на мъжките са оцветени в ярки цветове, обикновено са по-големи и имат по-дълги опашки. Тези птици обикновено ядат семена и насекоми.

Най-широко разпространен е обикновеният колхидски фазан. Освен в диво състояние, той бива отглеждан и във ферми със стопанска цел. Други видове се отглеждат във волиери като декоративни животни, например златният фазан (Chrysolophus pictus).