Последният задържан "куриер" е съпричастен към 3 телефонни измами в Казанлък за близо 20 500 лева

Над 130 хиляди лева, златни и сребърни накити са измъкнали телефонните измамници от жители на Старозагорска област от началото на 2019 година досега. Само в Казанлък и Стара Загора за по-малко от месец и половина са станали 15 телефонни измами, съобщава actualno.com, цитирайки информация, изнесена на обучителен семинар с участието на специалисти от Областна дирекция на МВР - Стара Загора.

Според старши инспектор Ивелин Иванов от отдел „Криминална полиция” в Дирекцията, в момента действа само схемата за съдействие на полицията при залавяне на телефонни измамници. Престъпниците се представят за служители на полицията и заблуждават жертвите, че търсят помощ за залавяне на телефонни измамници, които работят в района. Предупреждават хората при такива случаи веднага да се свържат с тях. Следва друго обаждане, в което по телефона се “плаче” за помощ, жертвата звъни на мнимия полицай, който обяснява как трябва да се предадат пари, които след това ще бъдат върнати. Най-фрапиращият случай с така прилаганата схема е, когато 11-годишно момиче остави раница с 53 400 лева и 12 грама златни накити. В Старозагорска област вече са установени 6-ма куриери в телефонни измами.

По последна информация от ОДМВР- Стара Загора, на 11 февруари 2019 година на територията на РУ "Полиция" - Казанлък, е проведена специализирана полицейска операция по линия "Телефонни измами''. В хода на операцията е задържан 58-годишен мъж от Габрово. Установено е, че същият е съпричастен в ролята на "куриер'' към извършването на три телефонни измами през 2019 в Казанлък, при които е отнета общата сума от 20 435 лв. С постановление на Районна прокуратура - Казанлък, на лицето е наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража'' за срок до 72 часа.