Автомобилното състезание по планинско изкачване „Шипка Дамасцена 2018“ - V кръг от националния планински шампионат по автомобилизъм, няма да се проведе на 21 и 22 юли. В съобщение на организаторите от АСК Дамасцена Алба“ се казва, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е изпратила официалното си становище, в което не дава съгласие за провеждане на състезанието. Посочените причини са пропадане на пътната настилка по трасето вследствие на обилните валежи, както и оценката на риска при пренасочване на автомобилния трафик през Прохода на Републиката.

Председателят на АСК „Дамасцена Алба“ Николай Мончев сподели, че над 60 са били заявките за участие в ралито. Клубът се извинява на всички зрители и състезатели, които с нетърпение са очаквали състезанието.

През 1979 година се провежда първото автомобилно високопланинско състезание „Шипка” в памет на героите, дали живота си за Родината на легендарния връх. Затова от създаването му то се провежда по трасето на първокласен път І-5 в участъка между град Шипка и връх Шипка.

Някои от големите предимства на трасето са осемметровата ширина на асфалта и отличната конфигурация, даваща големи възможности на състезатели и автомобили да покажат майсторство и сила, което създава много емоционални преживявания на публиката.