Младите хора на Казанлък поеха инициативата да осъществят редица спортни мероприятия тази събота и неделя под шапката "Европейската седмица на физическата активност и спорта". Всички граждани могат да вземат участие в следните дисциплини: Маратон, Турнир по тенис на маса, Колоездене и Стрийтбол. Началото на спортният уикенд започва със старта на маратона в 9 сутринта с начална точка Младежки дом - Казанлък. От 11:00 започва турнирът по тенис на маса. В неделя пак от 11:00 започва състезанието по колоездене с начална точка пред домът на младежите и на комбинираното игрище за Баскетбол и Волейбол започва състезанието по Стрийтбол в 12:00.

Едно от първите събития по програмата се състоя днес, това е футболен турнир на игрището в ПГ "Иван Хаджиенов". С голямо желание учениците от училището се включиха в инициативата на Move Week 2015 за провеждане на Европейски ден на спорта в училище. Този празник на активността е вдъхновен от Унгарския ден на спорта в училище. Организираните футболни турнири между учениците от 9 и 10 клас показаха желанието на младите хора да бъдат активни, физически добре развити и доказващи себе си –не само на спортната площадка, но и във всички области на живота.В съботния ден Сдружението с нестопанска цел "Подкрепа и развитие" ще проведе още няколко игри и за младите хора от квартал Кармен. Това са игрите Надбягване с чували, лекоатлетическо състезание и игри на ластик.

Инициатор на спортните дни 26 и 27 септември са Младежкия общински съвет в Казанлък, Младежка Доброволческа Мрежа-регион Казанлък и СНЦ "Подкрепа и Развитие". Спортният уикенд се подкрепя и от Община Казанлък.

„Заседналият начин на живот е новото пушене“

Непопулярен факт е, че обездвижването е четвъртият причинител на смъртност в световен мащаб. Пандемията „обездвижване“, е причинител на много заболявания, като исхемична болест на сърцето, рак, диабет тип 2 и други. Различни изследвания доказват, че обездвижването е причина за: 6% от коронарните сърдечни заболявания; 10% от рака на дебелото черво; 10% от рака на гърдата; 7% от диабет тип 2; 5,3 милиона от 57 милиона смъртни случаи в света (през 2008г.) причинени от заболявания в следствие на масовото обездвижване на хората.

Последните статистики на Световната здравна организация показват все по-ясно пряката връзка между здравния статус на населението и всекидневната физическа активност. Тъжен факт е, че България е на първо място в категорията най-обездвижена нация със 78% неактивни българи (Евробарометър 2014), което от своя страна означава и висок процент обездвижени млади хора.

Това може да бъде променено, чрез ходене на дълги разстояния над 30 минути дневно и вземане на участие в различни спортни мероприятия.

Кампанията се гради на три основни принципа:

1. ДА СЕ ПОВИШИ ИНФОРМИРАНОСТТА, относно ползите от физическата активност;
2. ДА СЕ НАСЪРЧИ редовното участие в различни видове спорт и друга физическа активност;
3. ДА СЕ ПОДОБРЯТ възможностите за достъп до спорт и физическа активност;