Зам.-министър Запрянов: Вие сте златният фонд на българските въоръжени сили


С тези думи се обърна днес заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов към военослужещите от 33-ия български военен контингент, участвал в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Контингентът бе тържествено посрещнат на площад „Севтополис“ в Казанлък. „Всяка една мисия е едно изпитание – каза още военният заместник-министър. – Отзивите за вашата работа са отлични и това издига престижа на Българската армия. Където няма стабилност, се ражда тероризъм. Вашата служба е в името на сигурността на България. Калени в такива операции, вие сте златният фонд на българските въоръжени сили.“108 военнослужещи, от които 8 жени, от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, структурирани в национален елемент, екип от съветници, група за охрана на летище „Кандахар“ и щабни офицери са взели участие в мисията. Национален командир на контингента е полковник Христо Атанасов от Инспектората на Министерството на отбраната, помощник-национален командир и национален командир на контингента в Кабул е полковник Дочко Олейников от дирекция „Социална политика”, а командир на група за охрана – капитан Ивайло Алексов от Военно формирование 22180 в Казанлък.


По време на тържественото посрещане на българските военни бяха наградени със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и на висши военни отличилите се български офицери и войници. Сред наградените от министъра е и майор Мария Георгиева.


На ритуала по посрещането присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61 Страмска бригада ген. Пламен Йорданов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, заместник-кметът на Казанлък Михаил Михайлов, народният представител Борис Кърчев, административният директор на „Арсенал“ АД Петър Петров, и други официални лица, много граждани и близки на военнослужещите.


Българските офицери и войници са провели 1293 денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на контролно-пропускателния пункт, тактическите и съвместните оперативни центрове, 1074 механизирани патрули, 58 срещи по съветване и подпомагане на афганистански формирования.