От две седмици на терена, закупен в края на есента на миналата година от веригата за 920 хиляди лева, кипи усилен труд. Фирмата, наета за изграждането на магазина е софийската „Аргогруп Екзакт“. Между 12 и 15 са в момента работниците, които изграждат основите за магазина, и ще стигнат до 50 по време на най-усилените строителни дейности, съобщи ръководителят на обекта Цветомир Иванов. Големият изкоп, който няколко години бе една от големите теми на Казанлък няма да се пълни, нито ще се превръща в подземни гаражи, засега, научи сайта – zakazanlak.bg. Магазинът ще се изгражда на един етаж, на нивото на улицата.
Дупката“ засега остава куха, като стопаните от LIDL ще решат как по-нататък да я стопанисват.Предишният стопанин на имота „Тракия трейд“ преди време, за да я изкопае, извози 1800 камиона с пръст и оцени това си усилие на близо 300 хиляди лева.
Паркинг пред LIDL обаче все пак ще има и той ще е за 80 автомобила. Ще се изгражда от западната страна на строежа, между ул. „Граф Игнатиев“ и бул. „Батенберг“. Централният вход на магазина ще е на ъгъла между двете улици. Допълнително в посока Овощник от централния вход на магазина, ще се изгражда и малка улица за пешеходци, ще има обособени и зелени площи. „Гърбът“ на търговския обект ще бъде откъм улица „Христо Кръстев“, бившата „Батак“.
Теренът, който LIDL купи, бе едно от големите предизвикателства на този общински мандат и най- трудният и заплетен съдебен спор, който започна Общината още в първите си седмици с предишния собственик на имота „Тракия трейд“ Стара Загора .
През 2007 година старозагорската фирма купува имота от общината с идеята да построи там 5 етажен МОЛ. Сумата, която тогава брои собственикът на „Тракия трейд“ Тодор Колев е 1 мл. и 800 хиляди лева. С платените такси и проект, тя набъбва до 2 ,2 млн. лева
Първата копка, направена от Тодор Колев и предишният кмет на Казанлък Стефан Дамянов, е съпроводена с шампанско и най- добри намерения. На свой ред казанлъчани с надежда заочакваха МОЛ.
След като стана ясно, че строителните планове на предприемача няма да се осъществят и общината няма да издаде за тях строително разрешение, поради противоречие в ЗУТ /Закон за устройство на територията/ и на свой ред купувачът отказа предложени му от Общината други сходни терени за реализация на инвестиционното си намерение, започнаха поредица съдебни спорове, претенции, оспорвания, дела и срещи, чиято крайна рекапитулация бе през миналата година. В Търговския Арбитраж. Който осъди Община Казанлък да заплати за терена практически двойна сума / над 3,6 млн. лева/ на предишния стопанин. За целта се стигна и до теглене на кредит. за ощетяващата общинатd сделка от преди 8 години, все още виновни няма.
На търга, който общинската власт провежда през октомври миналата година за терена, който днес вече LIDL притежава, не се явяват други купувачи. Въпреки предварително обявени такива намерения от някои фирми. Теренът се продава със символично завишение от кандидат-купувача, на първоначално обявената тръжна цена.

Преди няколко години същата верига бе склонна на 3 пъти по-голяма сума за терена, който тогава обаче бе обект на съдебен спор.