Японският император  ще аплодира ансамбъл "Арсенал"

Ансамбъл „Арсенал“ ще изнесе поредица от специални концерти в японската столица Токио края на септември, пред японския император Акихито. Концертите са по негова покана, като своебразно предаване на добрата традиция между Япония и България, в лицето на ансамбъл на „Арсенал“ Казанлък, превърнал се през последните 20 години за японската страна в символ и посланик на добра воля приятелството между народите на Япония и България.


Концертите в Токио ще са и вид жест на предаване на управлението и престола от имперотор Акихито на неговия най- голям син Нарухито, което трябва да стане след малко повече от година- на 30 април 2019 година. Това стана ясно по време на официална церемония в Посолството на Япония в България. На нея художественият ръководител на ансамбъла „Арсенал“ и директор на ДК „Арсенал“ –Казанлък Христо Стоянов получи високото държавно отличие на Япония и на императора, давано на чужденци- Ордена на изгряващото слънце- „Сребърни лъчи“.Държавното отличие на Япония фолклористът получи за значим принос за активизиране на двустранния обмен с Япония и за задълбочаване на взаимното опознаване между двата народа и за цялостен принос за развитие на двустранните отношения.
С удостояването си с високото държавно отличие на Япония, Христо Стоянов стана деветият българин, носител на този престижен орден и първият казанлъчанин, удостоен с високата чест, както от правителството на Япония, така и от 125 император на Япония Акихито.


Почетният диплом, придружаващ отличието, който Христо Стоянов получи от японския император, е треитят такъв диплом, с който императорът удосотява българин за заслуги. И ордена, и почетният диплом от императора, бяха връчени на арсеналеца лично от японския първи дипломат унас Н. Пр. Масато Ватанабе.По време на тържествената церемония Христо Стоянов съобщи, че през настоящата юбилейна година за приятелските отношеиня между Казанлък и Япония, които ще навършат 20 години, в рамките на станалите вече традиционни Дни на японската култура в България, Казанлък ще бъде своеобразен домакин на проявите, с посвещението на специални празнични концерти в Казанлък. В чест на юбилея и като жест на приятелство, съвсем скоро офиицално под егидата на Асоциацията за приятелство с Япония, казанлъшките танцьори от ансамбъл „Арсенал“ ще започнат да изучават японски език.


Като изключителен жест на уважение към заслугите на ръководителя на арсеналския ансамбъл бе изтълкувано привественото слово на японсикя дипломат, което той произнесе на български език,и в което той нарече ансамбъл „Арсенал“ и Христо Стоянов „един от символите на България за Япония, след киселото мляко и розата.
Като посланик на добра воля на Япония в България и в Казанлък бе наречен от Н.ПР. Масато Ватанабе художественият ръководител на 70 годишния арсеналски ансамбъл Христо Стоянов.


Официалната церемония по удостояването на арсеналеца с високото японско отличие бе уважена иот изпълнителиня директор на „Арсенал 20004 Христо Ибушев, който лично приветства посланик Ватанабе, връчвайки му и специален дар.


Гостите на официалната церемония в японското посолство бяха сред първите посетители на специалната изложба от тематични японски традиционни кукли, посветена на Деня на момичето в Япония, който се отбелязва всяка година на трети март.