Обединение „Бъдеще за туризма“ ще депозира днес в Министерския съвет писмо с искане за отстраняването на ресорния министър на туризма Николина Ангелкова. Сред мотивите е липса на професионална компетентност и невъзможност за справяне с проблемите в сектора по време на кризата заради Covid-19.
Това съобщи Българското национално радио.
Съобщението стана факт от разговор с Павлина Русева от Обединение „Бъдеще за туризма“
В обединението влизат туроператори, хотелиери, превозвачи, екскурзоводи, собственици на места за настаняване. То представлява над 70 на сто от браншовите организации и юридически лица в сектора.

Недоволните туристически организации смятат, че Министерството на туризма води селективен диалог само с част от сектора. Няма нито един стратегически план за справяне с проблемите, липсват и предложения за антикризисни мерки, изтъкна Павлина Русева в предаването "Преди всички".
Основно искане е да се създаде гаранционен фонд по европейска директива от 2015 година, за да бъде осигурена ликвидност.
Министерството на туризма силно е ограничило периода за адаптация относно възстановяването на предплатени суми за пътувания, смятат от бранша.

Липсата на този фонд е най-големият пропуск, допълни Русева.

Съществуват и неясноти около издаването на ваучери заради провалени пътувания.
Процесът е почти спрял. Хората силно се интересуват, но няма единна политика и твърда и ясна позиция от министерството във връзка с ваучерите, обясни Павлина Русева.