Това каза генералният директор на „Арсенал” инж. Николай Ибушев, който даде началото на поредицата събития, посветени на 100 години от установяването на „Арсенал” в Казанлък. Той откри на 4 април изложба със заглавие „146 години „Арсенал" – 100 години в Казанлък”, проследяваща историята на предпирятието в снимки, факти и документи от 1878 година до днес.

Инж. Николай Ибушев приветства десетките гости, уважили тържественото откриване на експозицията, подредена в Дома на културата „Арсенал” – ръководството на дружеството, работници, служители, общински съветници, председателя на ОбС-Казанлък Николай Златанов, представители на Община Казанлък, партньори на дружеството, граждани, медии. Инж. Ибушев подчерта, че това е първото от общоградските тържества, които ще изпълнят цялата 2024 година и каза, че е създаден Инициативен комитет за тяхното провеждане, в който влизат представители на дружеството и на Общината. „Кметът г-жа Галина Стоянова прегърна идеята за такива тържества по повод 100 години „Арсенал” в Казанлък, тъй като дружеството е изключително важно за града и населените места”, подчерта г-н Ибушев.

В своето слово той открои няколко основни моменти за значението на „Арсенал” – за Казанлък, за общината, за областта и за националната икономика. „Искам да отбележа само няколко шрихи, които показват уникалността на нашето предприятие. Вече 15 години „Арсенал“ е обявен за стратегически обект със значение за националната сигурност на България. Заводът е ковачница на кадри, затова първият щрих е върху този факт: Ковачницата на кадри в целия регион се нарича „Арсенал”." Инж. Ибушев подчерта, че това е свързано в годините назад със средното професионално училище в завода, с традиционното партньорство с Механотехникума, както и с всички програми за повишаване квалификацията на работниците и служителите на дружеството, дори със самия факт, че вече 91 години на територията на завода има детска градина, която се грижи за децата и внуците на арсеналските работници и служители.

„Гордеем се, че с г-жа Стоянова успяхме да пробием да има филиал на Технически университет -София в Казанлък, където се обучават студенти и които отиват да работят в машиностроителните предприятия в Казанлък”, подчерта още Николай Ибушев.

Следващият щрих, върху който той акцентира, е значението на „Арсенал” за местния бизнес: „Сигурно трудно бихте си представили десетките милиони лева, които „Арсенал” плаща всеки месец на своите работници и служители, които са над 9000 и още 1000 работещи в други фирми като подизпълнители на нашето дружество.Така че, десетки милиони лева влизат в казанлъшкия бизнес, в казанлъшките магазини, в различните видове услуги, за горива и редица други сфери.”

„Арсенал” е най-големият работодател в България повече от 18 години – каза още генералният директор на дружеството. - Трябва да се гордеем, че е в Казанлък, че продължава да го има и да процъфтява. Понякога ми става дори малко смешно, когато прочета, че някоя чужда фирма щяла да направи в някой град инвестиция за 5 милиона лева. „Арсенал” не брои 5 милиона лева за инвестиция, ние сме направили през последните 10-15 години инвестиции за стотици милиони и продължаваме да развиваме завода. Поради факта, че всички способни работници и специалисти искат да работят при нас и нашата средна заплата е най-високата в сектор „Машиностроене”, ние имаме над 500 длъжности по националния класификатор. И Казанлък се оказа с отрицателна безработица. Над 1200 души пътуват всеки ден от и до Стара Загора. Нещо повече, поради липса на свободна работна ръка тук, купихме голям завод в Стара Загора и в момента го оборудваме със супер съвременно оборудване – роботи, манипулатори, електроника. И се надяваме чрез това да помогнем на Стара Загора за тези, които предстои да бъдат съкратени от комплекса „Марица – Изток”, да позапълним тази ниша за общото благо. По отношение на инвестициите - в момента имаме над 40 проекта, които се разработват за построяване на цехове, лаборатории, участъци, оборудване - всичко това се прави, не сме спрели нито за миг. Работим, както за развиване на производствените мощности, така и в социалната сфера. Няма в България предприятие с такива огромни паркинги за своите работници и служители, паркоместа за хиляди автомобили, дори в момента продължаваме да разширяваме централния паркинг. Спомням си откриването на стола на Завод 2 заедно с кмета г-жа Галина Стоянова, която беше удивена от това, което видя, и каза, че в Казанлък няма такъв ресторант, какъвто работнически стол имаме в „Арсенал”. Гордея се с всички тези постижения на ръководния екип, на всички арсеналци, на общинската власт, с която работим в много добро взаимодействие.”

Инж. Николай Ибушев подчерта, че се гордее с постигнатата симбиоза между ръководството на „Арсенал” и ръководството на община Казанлък, особено през последните 10-12 години. Г-жа Стоянова е на всеки фирмен празник на дружеството и, по думите на г-н Ибушев, това трябва много да говори за добрите взаимоотношения между най-голямото индустриално предприятие в България и местната власт, което е задължително условие за един град, за да просперира той.

„Ще цитирам думите на кмета Станчо Коев, който казваше, че Казанлък мирише на барут и рози - символите на нашия град”, каза в заключение Николай Ибушев и дори направи връзка с името на една от великите световни рок групи - Guns N' Roses.

Той благодари на организаторите на честванията от страна на „Арсенал” и на Общината – инж. Владимир Чучумишев и Гинка Щерева и техните екипи.

От името на Община Казанлък приветствие по случай началото на тържествата за 100 години „Арсенал” на казанлъшка земя поднесе заместник-кметът Аксения Тилева. Тя също подчерта значението на дружеството за града, общината и региона и ползотворното сътрудничество между дружеството и местната власт.